Мрачната историја на китовите довела многу видови до работ на истребување, дури и во оддалечените води на Северниот и Јужниот Пол. Само околу Антарктикот биле убиени над 1,3 милиони китови за само 70 години. Скалата на оваа индустриска жетва целосно уништи многу популации на големи китови во Јужниот Океан.

Но, скоро 40 години по завршувањето на комерцијалниот китолов, конечно гледаме знаци дека некои од најчесто ловените видови се опоравуваат.

Во една неодамнешна студија, научниците објавија дека сините китови, некогаш ценети од китовите за нивната огромна големина, се зголемуваат на број во водите околу под-антарктичкиот остров Јужна Џорџија, со каталогизирани 41 нова личност во последните девет години.

Јужна Џорџија видела околу 3.000 сини китови убивани секоја година во пик на ловот во почетокот на 20 век. Водите околу островот се богати со крил што го јадат овие китови, а научниците веруваат дека нивното враќање најавува „повторно откривање“ на оваа океанска маст од страна на новите генерации.

Слични знаци на опоравување се документирани за грбавите китови околу западниот Антарктички полуостров. На крајниот север, китовите на западниот дел на Арктикот се гледаат како да се приближуваат до бројките кои последен пат биле видени во пред-китоловните денови, додека китовите со перка и визони сега редовно се гледаат во морето Чукчи близу Алјаска.

Со исчезнувањето на кит индустријата, поларните мориња се меѓу најдобрите места за овие океански гиганти да ги обноват своите популации. Нивните живеалишта тука се сè уште релативно чисти и, за момент, содржат прилично стабилни резерви на храна. Арктикот сè уште е домаќин на егзистенцијални жетви од домородните заедници, иако овие лови се внимателно управувани.

Суспензијата на трговскиот кит од 1984 година спречи истребување на големи китови во поларните води, но не може да ги заштити од новите притисоци што ќе се појават кога глобалното затоплување ги обликува овие региони. Значи, што значат овие брзи промени за сè уште кревките обновувања на видовите поларни китови?

Да не ја упропастиме оваа можност

Во следните неколку децении, китовите на половите ќе се соочат со неколку нови извори на стрес, од затоплување на водата што го нарушува нивното снабдување со храна до загадување и трговски риболов. Со помалку морски мраз и подолги периоди без мраз во текот на летото, полесниот пристап до Арктикот и Јужниот океан и нивните ресурси примамува многу индустрии да се прошират или да се етаблираат во овие оддалечени води.

Сообраќајот на бродови, особено на Арктикот, се зголемува, а китовите се едни од најранливите на зголемената бучава и потенцијално смртоносна закана од судир.

Научивме како да ги минимизираме влијанијата на човековата активност врз китовите во попрометните води надвор од Арктикот и Антарктикот. Како дел од тековниот истражувачки проект финансиран од Европската комисија, јас и колегите се обидуваме да ги примениме тие лекции на Арктикот, за да помогнеме да се заштитат китовите од растечкото присуство на бродот.

Знаеме дека забавувањето на пловните објекти ја намалува веројатноста за фатален судир со китови и има дополнителна корист од намалувањето на количината на бучава што ја создаваат бродовите. Слично како што планирачите на ограничувања на брзината поставуваат во раздвижените градски центри за да се намали ризикот од автомобили кои удираат во пешаци, можеме да создадеме области за забавување на бродовите на локации за кои знаеме дека китовите ги користат.

Предизвик на Арктикот е да се најде каде ваквите мерки ќе бидат најефикасни, каде ќе бидат безбедни за спроведување (мразот веќе го прави пловењето на Арктикот опасно) и како можеме да обезбедиме такви мерки да се спроведуваат кога луѓето не се таму за полесно следете ја усогласеноста.

Еден извор на стрес што можеме да го следиме и проценуваме доста добро е распространетоста на морското загадување на бучавата, благодарение на уредите за снимање под вода наречени хидрофони. Големите бродови произведуваат гласна, ниска фреквенција на бучава што може да патува далеку под вода. Китовите се потпираат на звукот за да им помогнат да се движат низ своите темни подводни живеалишта, но бучавата може да ги спречи ефективно да комуницираат и да бараат храна. Малку е како да се обидувате да разговарате со вашиот пријател во преполн ресторан. Но, за китовите, ова може да биде повеќе од обична вознемиреност, може да биде и смртоносно: едно истражување покажа дека амбиенталниот шум го зголемува ризикот од разделување на мајки и теле. Сега се водат истражувања на Арктикот за да се идентификуваат областите каде зголемувањето на бучавата од бродовите може да влијае на китовите и каде може да помогне акција – како што се поместување на бродски ленти подалеку.

Во многу случаи, фасцинацијата ја замени алчноста во нашиот однос со китовите. Сега ги разбираме како корисни индикатори за здравјето на океаните, како и високо интелигентни суштества со сложени култури кои сме обврзани да ги заштитиме.  Сепак, потребни се повеќе од 40 години за да стигнеме таму каде што сме, а фактот дека многу популации на китови – вклучувајќи белуги, лакови и некои грбави – сè уште се борат, сугерира дека сè уште имаме начин да тргнеме.

Не се виде дека сите видови комерцијални китови што некогаш ги ловеле се опоравуваат, дури и со долгорочни мерки за заштита. Сперматозоидите на јужната хемисфера и западните сиви китови на рускиот Арктик се значајни примери.

Како научници, имаме уште многу да научиме. Но, знаеме доволно за да разбереме дека е далекувиден поглед на потребите и ранливоста на овие прекрасни суштества за да се зачува иднината за нив. Разговорот

Лорен МекВини, доцент по морска географија, Универзитет Хериот-Ват.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде