дома животен стил Факти за домородци од Амазон

Факти за домородци од Амазон

Длабоко во амазонската прашума на Еквадор живеат Хуаорани.

86
0

Фотографот Трупал Пандја патувал околу 30 часа низ воздух, вода и по копно за да стигне до оваа племенска заедница и да ги направи нивните портрети.

Се верува дека Хуаорани, што значи „луѓето“ или „човечки суштества“, живееле во дождовната шума илјадници години. До околу 60-тите години на минатиот век, тие никогаш немале контакт со надворешниот свет. Пандја рече дека постои контраст помеѓу модернизацијата на помладата генерација, која патува во области надвор од нивната заедница и постарата генерација, кои прават напори да ги задржат своите традиционални начини на живеење.

Различни промени се случија во заедницата: воведување радија во многу домови во Хуаорани, потрошувачка на храна од градовите и усвојување на западна облека. За Пандја, овие промени беа значаен фактор во неговата одлука да ги фотографира Хуаорани.

-Најголемата (причина) беше само да излезам таму и да ја фотографирам промената пред сè да се промени, рече Пандја. Мислам дека ако фотограф Хуаорани за 10 години или малку подоцна од тоа, не мислам дека ќе го добиев ова што го добив сега.

Друг аспект на модернизацијата има врска со јазикот. Многу Хуаорани, кои со години комуницирале само користејќи регионален дијалект, сега зборуваат на еквадорскиот мајчин јазик на шпански јазик. Пандја зборува англиски, па му беа потребни преведувачи за ефективна интеракција. Но, од неговите искуства со Хуаорани е очигледно дека постапките не само што можат да зборуваат погласно од зборовите, туку и да бидат поефективни од зборовите кога се обидуваат да ги пренесат своите намери.

Никогаш не започнував да фотографирам веднаш кога (првпат) ги видов (Хуаораните), рече тој. Јас дури и немав камера. Трпеливо ги пуштав да се навикнат околу мене. Дадов време да станам малку полесно прифатлив околу нив. Дури и ако не го зборувате истиот јазик, чувствувам дека дефинитивно се поврзувате со нив како човечки суштества.

Пред да создаде формални портрети користејќи ја својата професионална опрема за камери и осветлување, Пандја направил фотографии од Полароид со Хуаорани кои потоа можеле да ги чуваат. Мислам дека некои од нив го видоа Полароидот за прв пат, па беа навистина среќни што се гледаа себе си така, рече Пандја.

За неговите официјални портрети, Пандја ги постави своите поданици пред цврста бела позадина со цел да го прикаже Хуаорани на многу директен и концизен начин, елиминирајќи го присуството на какво било одвлекување внимание.

Главната причина беше да се фокусираме само на луѓето и нивната облека и ништо друго освен нив како индивидуа, нив како човечко суштество, рече тој.

Одлуката на Пандија да користи бела позадина исто така се покажа ефикасна во истакнувањето на соживотот помеѓу Хуаорани и различните видови животни со кои се среќаваат секојдневно во нивната природна средина.

Создавањето портрети на Хуаорани е „фасцинантно, предизвикувачко“ искуство за Пандја, која студира фотографија во Њујорк на Модниот Технолошки Институт (Fashion Institute of Technology).

Откако од прва рака беше сведок на едноставноста во која Хуаораните живеат во хармонија со нивната околина, Пандја рече дека се размислува за тоа што навистина значи да се биде среќен и задоволен од животот.

„Мислам дека прашањето што си го поставувам е:„ Кој е побогат? “ рече тој. “(Ова беше) навистина голема крива на учење за тоа како да се живее еден многу убав, скромен, нормален живот”.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде