Свети Партениј бил син на ѓакон од градот Мелитопол. Како дете, добро се сеќавал на зборовите на евангелието и се обидел да ги исполни.

Се сместил крај езерото каде што ловел риба, продавал и дистрибуирал на сиромашните, а по Божја пресуда бил избран за епископ на Лампсакија.

Партениј го очистил градот од злото, ги затвори храмовите и изгради многу цркви. Секоја болест ја лекувал со молитва и бил особено остар кон злите духови.

Разговор со зли дух

Еднаш кога сакал да избрка злобен дух од човек, духот го молел да не го исфрла:

„Ќе ти дадам друг човек, кога ќе можеш да влезеш и да живееш во него“, му рекол Партениј.

Еден злобен дух го прашал:

-Кој е тој човек?

„Јас сум тој човек“, одговорил светецот, „влези и биди во мене“.

Слушајќи го ова, злиот дух избегал како оган, извикувајќи:

-Како можев да влезам во домот Божји?

Свети Партениј живеел долго и на дело ја покажал својата обилна љубов кон Бога и луѓето.

Тој се преселилил во вечниот Христов мир во IV век.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде