Пред 100-процентни докажаните прогресивци – кои ја сметаат поранешната прва дама и неуспешен претседателски кандидат за „ѓавол во дизајнерана облека“ – имаат апоплексија или се распнати пред вистината дека Хилари Клинтон беше во право, дозволете ми да објаснам што сум убеден Хилари Клинтон беше во право.

Сепак, јас сум должен да ги потсетам читателите дека во колумни за Ал џезеира и на други места, мојата антипатија за регресивните ингеренции на Клинтон и поддршката за потпишување на нехуманите и немирни авантуристички „шоки и стравопочит“ на Америка е проверлива.

Но, јас сум исто така должен да дадам објаснување во кој аспект сметам дека Хилари Клинтон беше во право.

Можеби ќе се потсетите за време на вечерата во 2016 година за да соберете пари за нејзината кандидатура и да стане претседател, Клинтон упати неколку неиздржани забелешки за многумина, но не за сите, поддржувачи на претседателот Доналд Трамп.

Клинтон сподели со своите обожаватели „на потпетици“ предупредување за суштинскиот карактер на не само Трамп, туку и луѓето кои присуствуваа на неговите „митинзи“ кои пулсираа со запален гнев и непристојност.

„Знаете, грубо пресметано, може да ставите половина од приврзаниците на Трамп во она што го нарекувам корпа на негодувања. Нели?“ Рече Клинтон. „Расистичкиот, сексистичкиот, хомофобичен, ксенофобичен, исламофобичен – го именувате. И за жал, има такви луѓе. И ги гласаа“.

Тоа не е како што рече Клинтон.

“[Трамп] твитува и ја ревидира нивната офанзивна реторика со духовно значење. Сега, некои од тие луѓе – се непоправливи, но за среќа, тие не се Америка”.

Клинтон беше во право на секоја точка. Трамп, неговите следбеници и можности во и надвор од Конгрес се навистина „незадржлив“ „корпа на жалење“ и, од неговиот избор во 2016 година, тие го потврдуваа, одново и одново, секој беден квалитет што таа им го припишуваше.

Би било вежба за технолошки вишок да се опишат застрашувачките дела извршени од Трамп и неговите вулгарни сојузници. Доказот за нивното незабележливо жално однесување е денес, блескаво и огромно.

Сепак, во тоа време, каустичните коментари на Клинтон беа осудени како политички неискрен и неодговорен напад против населението во Америка за кои таа тврдеше дека сака да ги води главен командант.

Верував тогаш, како и сега, дека изненадувачката милост на Клинтон – колку и да е заплеткана во свилени ракавици – беше освежувачка и пофалена. Како додаток на ова, ги најдов критичарите на Клинтон, лицемерни во нивните осудувачки прекор кон нејзините забелешки и премногу внимателни да ја кажат бесрамната вистина за злобната Make-America-Great-Again.

Наместо тоа, сите ја критикуваа Клинтон за тоа што е тврда, пресметувачки кандидат кој немаше автентичност и спонтаност.

Говорот на Клинтон можеби имаше калкулативна нијанса, но, веројатно, беше најавтентичниот момент од нејзината кампања. Запаметен е токму затоа што беше извонредно и неочекувано заминување на формата.

Во тој момент, пред таа публика, Клинтон се одлучи да го изговори гласно она што многу други политичари се двоумеа да го кажат за да избегнат отуѓување. Јасно е дека Клинтон не ги сподели нивните еквивакации или резервации.

Излегува, Клинтон беше исто толку совесна колку и таа да беше во право.

Целата колумна на Андрју Митровица за al jezeera.com може да ја прочитате тука