Американската продукциска куќа подготвува реално шоу во кое ќе се бара вљубеник во вселената низ целиот свет, кој ќе победи на патување до Меѓународната вселенска станица.

Продуцентската компанија Space Hero LLC, со седиште во Велика Британија, е во преговори со компанијата Axio Space од Хјустон, која организира приватни летови во вселената и која ќе обезбеди место за „еден вреден конкурент“ да се качи во приватна вселенска капсула и да го посети МСС во 2023 година.

Засега не е договорена ниту една временска рамка, ниту пак е избрана платформа на која би се емитувала емисијата наречена „Вселенски херој“.
Вселенскиот херој ќе даде можност некому да стане првиот човек на светот избран да се приклучи на мисијата на Меѓународната вселенска станица “, објави продуцентската куќа.

Емисијата ќе го следи победничкиот кандидат низ напорни подготовки за десетдневен престој на вселенската станица.

Патем, со МСС орбитира на надморска височина од 400 километри над површината на Земјата и заеднички управуваат главно американски и руски екипи кои вршат научни експерименти таму што би било невозможно да се направат на Земјата.

Извор : B92 ;