дома животен стил Кралот на есенските овошја и рецепти за употреба

Кралот на есенските овошја и рецепти за употреба

984
0

Тиквата е едногодишно растение со потекло од Средна Америка.

Расте токму во овој период од годината и е одлична храна која можете да ја приготвите во многу вкусни варјанти, покрај тоа таа е и многу хранлива.

Тиквата е ризница на витамини – А, Ц, Е, Б1, Б2 и Б6, а исто така содржи и растителни влакна и масни киселини кои се неопходни за правилно функционирање на организмот.

Еве што се можете да приготвите со ова есенско овошје:

Супа од тиква

Тиквата се блендира и се вари во вода во која претходно има ставено растителна коцна за супа. Тиквата се вари се додека не омекне.

Пита со тиква

Веројано секој од нас веќе пробал пита со тиква. Ова пита се приготвува со кори, а во нив се додава варена тиква со додаден шеќер. Корите заедно со содржината од тиквата се виткаат и се печат.

Печена тиква

Тиквата се сече на неколку помали парчиња и се пече во рерна на пониска температура подолго време.

Тиквеник

Тиквеник е десерт кој се приготвува со тиква, млеко и јајца.

  • Специјалитети од тиква се препорачува да се конзумираат барем 3 пати седмично во текот на есента, преку што ќе ги задоволите потребите од витамини, масти и хранливи влакна.