Директорка на Институтот за онкологија и радиологија на Србија, Даница Грујичиќ, рече дека ковид-19, иако е респираторна инфекција, предизвикува последици во целиот организам.
Таа во емисијата „Фокус“ ​​рече дека без државна здравствена заштита, нема да можеме да се бориме против вирусот корона.

Без оглед на зголемениот број на позитиви, има многу од оние кои немаат никакви симптоми. Она што не го знаеме е кој е тој што има вируси во грлото и носот и може да зарази 100 луѓе, а кој не – рече таа.

Според Грујичиќ, целиот организам реагира на инфекцијата и предизвикува последици во организмот каде целиот организам учествува во болеста.

Како што рече таа, од 1.000 пациенти, само седум имаат антитела, така што е јасно дека како општество нема имунитет кон ковид-19.

Оние луѓе кои навистина преживеале болест на телото. Не е лесно да се справат со тоа ментално – рече Грујичиќ.

Извор: Novosti.rs