Кандински e еден од генерацијата уметници, вклучувајќи ги Роберт Делоне и Јозеф Алберс, кои сликаа со смела геометрија, дестилирајќи ја нивната уметност во нејзината најгола, наједноставна суштина.

Плоштадите, круговите и триаголниците се прикажани во делата на многу модернисти како симболи на основната суштина на животот, кога сите надворешни ефемери се отстранети. Кандински ја видел точката како мал круг. Тој тврдел дека ова е најосновниот, фундаментален елемент на сликањето, бидејќи при набљудување „сè започнува од точка“. Од оваа основна точка, тврди Кандински, може да се продолжи да се создава каква било варијација на линијата или формата.

Кандински истражува како точките можат да формираат шаблони, кружни дизајни во дела како што се „Студија на боја“, „Квадрати со концентрични кругови“, 1913 година, кои поредуваат редови од концентрични, кружни обрасци во квадрати во формација на мрежа. Секој кружен мотив си игра со тоа како различните бои реагираат една на друга и предизвикуваат оптички ефекти во окото на гледачот, ран пример на Оп Арт.

 

ИЗВОРИзвор: thecollector/ фото: moscovery.com
претходниот член,CC кремата е идеална замена за пудра во летните денови!
Следната статијаНеколку важни работи кои треба да ги знаете за сонот на вашето куче

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде