Студија на парови во кои двајцата партнери биле изложени на коронавирус, но само едно лице било заразено, помага да се расветли зошто некои луѓе се природно отпорни на вирусот.

Научниците веруваа дека ваквите случаи се ретки, но повикот за волонтери што одговараат на тој профил резултираше со одговор од приближно илјада парови.

На крајот, примероци на крв беа земени од 86 парови за детална анализа.

Резултатите сугерираат дека отпорните партнери почесто имаат гени кои придонесуваат за поефикасно активирање на таканаречените клетки на природни убијци (НК), кои се дел од почетниот одговор на имунолошкиот систем на бактерии.

Кога НК се правилно активирани, тие можат да ги препознаат и уништат заразените клетки, спречувајќи го развојот на болеста, објаснуваат научниците во трудот објавен во списанието Frontiers in Immunology.

Нашата хипотеза е дека геномските варијанти што најчесто се наоѓаат кај брачниот другар подложни на инфекција, доведуваат до производство на молекули кои ја инхибираат активирањето на НК, рече водачот на студијата Мајана Зац од Универзитетот во Сао Паоло во Бразил.

Но, оваа студија не може да докаже дека тоа се случува, додаде таа.

Дури и ако тој заклучок се потврди со повеќе истражувања, треба да се испита придонесот или влијанието на другите имунолошки механизми, велат научниците.