Со зголемување на телесната температура, илјадници потни жлезди почнуваат да се подготвуваат за да го разладат телото.

Просечниот човек има околу 2,6 милиони потни жлезди – вграден термостат. Овој систем се состои од екрини и апокрини жлезди.

Мирисот на телото доаѓа од бактерии кои живеат на кожата. Бактериите ги метаболизираат протеините и масните киселини кои се лачат од екрините жлезди, создавајќи мирис.

Мирисот честопати е под влијание на видот на бактериите што живеат на кожата и видот на храната што едно лице ја јаде.

Непријатниот мирис често е причина зошто дезодорансите и антиперспирантите се пробиле на пазарот.

Многу луѓе не се навистина свесни дека некои антиперспиранти се всушност лекови кои ја менуваат физиологијата на телото.

Антиперспирантите содржат активна состојка за која научно е докажано дека го забрзува стареењето на мозокот и предизвикува развој на Алцхајмерова болест.

Дезодорансите дејствуваат убивајќи бактерии кои живеат на кожата. Комерцијалните дезодоранси често содржат хемиски вкусови кои се мешаат со хормоните, се апсорбираат во кожата и го попречуваат ендокриниот систем.

Природните дезодоранси користат етерични масла од растително потекло како алтернатива на хемикалиите. Многу етерични масла им даваат поголема сила на дезодорансите бидејќи често имаат антибактериски својства.

Антиперспирантите, пак, делуваат сосема поинаку. Ги блокираат потните жлезди со тоа што не им дозволуваат да лачат протеини и масни киселини.

ИЗВОРАло
претходниот член,Внесете ја оваа боја во вашите домови за поголема радост
Следната статијаЗошто едниот од брачните партнери е инфициран со корона, а другиот не иако живеат заедно?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде