Концентрацијата и фокусот се многу важни за функционирањето во секојдневниот живот.

Без концентрација и фокус нема да можете да ги совладате секојдневните обврски, да завршите успешно еден проект, па и да организирате банален настан како што е земање на детето од градинка или школо.

Затоа е важно да ги подобрите концентрацијата и фокусот и тоа со примена на едноставни вежби:

  • Читање

Обидете се да потрошите барем 30 минути дневно за читање. Почнете да читате раскази кои полесно ќе ви го задржат вниманието, а потоа префрлете се на стручна или филозофска литература.

Читањето докажано ја зголемува концентрацијата и вниманието.

  • Пишување 

Обидете се да напишете тескт што содржи барем 300 зборови дневно.

Ако никогаш не сте пишувале, можеби вашите ракописи ќе ви изгледаат недолично, наивно и сл.

Но не се откажувајте се е прашање на развој, труд и истрајност.

  • Медитација

Медитацијата е одличен начин да задржите фокус подолго време и веројатно најтешкиот начин.

Кога ќе почнете да медитирате ќе сфатите дека е тешко да останете доследни на една мисла единствено – како што е фокус на дишењето единствено.

Но иако ќе ви надоаѓаат и други мисли, не се откажувајте враќајте се повторно на целите на медитацијата и секојден зголемувајте барем по 5 секунди од медитативната пракса.

ИЗВОРМој збор
претходниот член,Дали спиењето во одделни кревети е штетно по врската?
Следната статијаНауката советува: Овие три навики го подобруваат расположението!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде