Благодарение на бројните студии, научниците дошле до заклучок дека спиењето во одделни кревети, па дури и просториите, може да има корисен ефект врз односот помеѓу партнерите.

Покрај тоа, одделниот сон влијае на комуникацијата, како и на навиките во текот на денот.

Досегашните истражувања покажаа дека само 14% од паровите спијат во посебни кревети.

Иако ви звучи неверојатно дека спиењето во одделни кревети, како и во собите, може да влијае на интимноста, постојат научни објаснувања зошто е тоа така.

  • Утринска нервоза

Истражувањето вели дека споделувањето на кревет со партнер кој има лоша ноќ го скратува спиењето за еден час секоја вечер.

Следниот ден, лошите ноќи резултираат во конфликт.

Меѓутоа, ако се разбудите одморени, тогаш нема да има проблеми или конфликти.

Истражувањето исто така вели дека одделниот сон води кон подобар и подолг сон, подобро утринско расположение и намален стрес при будење.

  • Лош сон

Рчењето, фигетацијата на креветот, туркањето, прилагодувањето и слични работи што се случуваат во текот на ноќта може да ве иритираат и да ви го нарушат спиењето.

Затоа, наутро, прво ќе го обвините вашиот партнер дека не спие добро, а тоа може да биде деструктивно за врската.

Затоа првенствено паровите решаваат да се разделат во текот на ноќта, со цел да се одморат.

Кога не спиете во текот на ноќта поради вашиот партнер, постои внатрешно незадоволство, што може да ги загрози другите аспекти на вашата врска, па експертите ве советуваат да спиете во одделни кревети, а наутро да пиете кафе со вашиот партнер и да го започнете денот убаво.