Митот за жена која постигнува сè постои одамна, и денес решивме да се занимаваме со оваа тема и да ги отстраниме можните сомнежи.

Можеби станува збор за наше шоу, кое не одговара на реалноста, а можеби и жените навистина имаат супер моќи.

Мултитаскинг не прави разлика меѓу половите

Резултатите од повеќе студии потврдија дека не само жените ја имаат оваа способност. Постојат разлики во брзината на обработка на информации, просторна ориентација и интелигенција на флуиди.

Сепак, тоа не е клучно во овој случај.

Ја намалува продуктивноста

Мултитаскингот забавува и има негативен ефект и врз жените и мажите. Причината е замор, што доведува до слабеење на фокусот.

Ефект на пигмалион

Откако ги прочитавте претходните пасуси, сигурно не ви е јасно зошто на крајот на краиштата жените се подобри во мултитаскинг.

Одговорот лежи во ефектот Пигмалион со кој луѓето имаат тенденција да се вклопат во сликата што другите ја имаат за нив.

Ова значи дека ако се верува дека жената е способна да се занимава со разни активности и да се справи со различни улоги, таа ќе се обиде да го оправда тој впечаток.

Заклучок

Дамите се повеќе склони да работат повеќе работи истовремено, иако имаат исти предиспозиции како и мажите.

Сепак, разликата е во искуството на жените и во она што тие чувствуваат дека можат да го понудат на семејството и заедницата.

Ова доведува до замор на умот и важно е да ги знаете вашите граници.