Колку пати сте ја слушнале фразата не зборувајте или пијте вода додека јадете? Дали е тоа обична фраза што ни ја кажуваа нашите родители или се случува нешто друго?

Самиот процес на варење започнува кога храната ја ставаме во уста, а кога ќе стигне до желудникот се разградува со помош на желудечниот сок. Меѓутоа, овој нормален дигестивен процес е нарушен кога пиеме вода додека јадеме.

Иако чаша вода пред оброк е во ред, не се препорачува да пиете премногу за време на оброкот. А еве зошто. Различни студии покажаа дека водата може да предизвика сериозни дигестивни проблеми како што се подригнување, металоиди, па дури и гадење.

И ова се некои други симптоми:

  • Водата го отежнува варењето

Водата за време на оброците ги разредува гастричните сокови, како и ензимите кои се важни во разградувањето на храната. На овој начин ензимите „исчезнуваат“, а процесот на варење станува потежок.

Ако храната не се вари добро, може да предизвика стомачни болки, подригнување, па дури и „запек“.

  • Го зголемува нивото на шеќер во крвта

Пиењето премногу вода со оброците исто така може да го зголеми нивото на инсулин во крвта.

  • Влијае на телесната тежина

Внесувањето премногу вода во организмот за време на оброците доведува до зголемување на телесната тежина, бидејќи на тој начин несварената храна се претвора во маснотии.

Сепак, прашањето е како да се одолее на пиење вода за време на оброците?

  • Јадете помалку зачинета и топла храна
  • Избегнувајте сол
  • Џвакајте долго време