Несоницата е се почест проблем што се јавува кај луѓето во зрелоста. Во некои случаи, несоницата може да ги зголеми симптомите на анксиозност и депресија, но и да ги намали когнитивните способности.

Научниците веќе неколку децении знаат дека слушањето музика има ефективно влијание врз луѓето со несоница, а сега новите анализи го потврдија тоа.

Поголемиот дел од досегашните истражувања се фокусирани на испитување на постари луѓе или на оние на кои им е дијагностицирано пореметување на спиењето, меѓутоа, најновата анализа имаше за цел да го испита ефектот на музиката врз спиењето кај помладите луѓе.

Психологот Надјана Маџид и нејзините колеги од Универзитетот во Сингапур прегледале 62 здрави луѓе, на возраст од 19 до 31 година. Секој предмет беше случаен доделен да слуша весела и тажна музика, како и треперење или розова бучава, пред спиење.

Веселата музика што им се пушташе на испитаниците беше изведена со дур, а тажната на мол, додека за шумовите беа избрани дождот и шушкањето на лисјата. По пет дена, испитаниците направиле дводневна пауза.

Испитаниците секое утро известувале кај психолозите за нивната општа состојба, како и за квалитетот на сонот.

Забележано е дека испитаниците пријавиле подобрување на квалитетот на нивниот сон откако слушале тажна и весела музика.

И двата вида мелодии го намалија нивото на стрес и ги натераа учесниците да се чувствуваат позадоволни. Заклучокот на научниците е дека слушањето музика пред спиење недвосмислено помага во постигнување поквалитетен сон.

Наодите од студијата може да се применат во пракса – со оглед на тоа што слушањето музика е релативно евтино и лесно за имплементација, тоа може да го користат здравствените работници и лаици како достапен и корисен метод за подобрување на субјективниот квалитет на спиењето.

Многумина веруваат дека студијата има неколку ограничувања, вклучувајќи го и фактот дека на учесниците не им ја пуштале музиката што ја сакале – што можеби го засилило ефектот. Дополнително, земена е предвид само помладата популација, што сугерира дека во иднина ваквите студии повеќе треба да се фокусираат на постарите групи на испитаници.

Студијата е објавена во списанието Psychomusicology: Music, Mind, and Brain.