Сепак, според германските научници, уредното работно опкружување, а особено работната маса, е подеднакво важно за успешни резултати од работата.

Маргит Аренс од Германското здружение за вежбање на меморија и концентрација вели дека е многу важно да се одржи уредното работно опкружување, а тоа првенствено се однесува на бирото од кое треба да ги отстраниме сите предмети што нè одвлекуваат и создаваат бучава.

Научникот нè советува да се обидеме да откриеме што најчесто нè одвлекува од околината за време на работа или студирање и да го елиминираме или намалиме влијанието на таквите фактори.

Обидете се да откриете што најчесто ве одвлекува од околината за време на работа или студирање и да го намалите влијанието на овие фактори – додава тој.

На пример, ако вашиот компјутер ви го одвлекува вниманието додека учите, треба да го исклучите, како што е случајот со музиката или телевизијата.

Секаков вид на бучава треба да биде сведен на минимум.

Ниво на концентрација

Треба да го земеме предвид и делот од денот во кој нашето ниво на концентрација е највисоко.

Повеќето луѓе се концентрираат на работа наутро. Во тој случај, никогаш не одложувајте тешки задачи или преговори и правете ги пред ручек, вели научникот.

Посебна опасност за расеаност е телефонот полн со разни содржини кои предизвикуваат флуктуации во вниманието.

Постојаниот страв дека ќе пропуштиме нешто влијае на фактот дека сме фокусирани на уредот наместо на нашата сопствена продуктивност, рече Аренс.

Сите оние кои имаат проблеми со концентрацијата никогаш не треба да прават повеќе работи истовремено, и покрај фактот дека мултитаскинг е скоро неопходен.

Правејќи повеќе од една работа одеднаш, значително ја намалува нашата концентрација.

Наместо да извршуваме задачи во исто време, треба да поставиме приоритети и да ги решаваме одделно, бидејќи на тој начин всушност ќе го намалиме времето потребно за нивно извршување многукратно.

На овој начин, времето потребно за нивно извршување обично се намалува повеќекратно.

За максимална концентрација, не заборавајте да го проветрите просторот во кој престојувате добро, бидејќи поради недостаток на воздух, многу полошо ќе ги извршувате своите должности.

ИЗВОРНовости
претходниот член,СЗО: Треба повторно да се испита тезата дека коронавирус потекнува од лабораторија
Следната статијаНајневеројатното руско село, крие многу мистерии, а жителите се…

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде