Ова враќање технички е еднакво на потенцијален дополнителен час сон, меѓутоа, ресетирањето не е толку лесно за нашите внатрешни часовници, особено за деноноќниот ритам.

Оваа практика на поместување на часовниците нанапред во пролет, а потоа назад во стандардното време во есен, првично беше дизајнирана да ја оптимизира природната дневна светлина и се одржува до ден-денес.

Здравје и движење на часовникот

Создавањето десинхронизација на часовниците на нашето тело двапати годишно е поврзано со зголемени здравствени ризици како депресија, дебелина, срцев удар, па дури и појава на сообраќајни незгоди.

Може да се каже дека дополнителен час ќе значи дека ќе спиеме подолго, но сепак тоа има влијание врз менталното и физичкото здравје.

Поместувањето на часовникот наназад влијае на деноноќниот ритам на телото – физички, ментални и промени во однесувањето.

Нашите тела очекуваат одредени работи да се случат во одредени периоди од денот (како спиење, будење и јадење) врз основа на сончевите сигнали и дека вие ги правите тие работи одново и одново во исто време секој ден.

Кога ќе ја промените таа рутина, дури и на еден час, вашиот деноноќен ритам е дисбалансиран. Поконкретно, деноноќниот ритам станува малку несинхронизиран со времето на часовникот, што може да го отфрли времето на неколку дневни процеси што се случуваат во телото (како што се спиењето, варењето и кардиоваскуларното функционирање).

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Викенд временска прогноза
Следната статијаСпасовски: МВР знае од каде се праќани мејловите за лажните пријави за бомби низ училиштата