Како резултат на пандемијата, продажбата на пиво во Европа опадна за 20 проценти, со индикации дека тој процент може да се намали на дури 25 проценти до крајот на годината, изјави за „Еурактив“ пиварницата на генералниот секретар на Европа.

Пјер-Оливие Бергенон наведува дека проценките се засноваат на комбинација на продажба во угостителски објекти, како и продажба на големо.

Претходните проценки сугерираа пад на продажбата на пиво за 30 проценти, но загубата беше делумно ублажена со некои прилагодувања во секторот за трговија на мало. Сепак, ова во никој случај нема да ја надомести вкупната штета.

Пиварите во ЕУ и секторот за угостителство се сериозно погодени од бравите наметнати низ цела Европа за да го забават повторното ширење на коронавирусот.

Според Европската комисија, 15 земји-членки затворија продажни места, додека други воведоа строги ограничувања, што во некои случаи е еднакво на затворање.

Сликата за пазарот на пиво не е униформа во цела Европа, бидејќи во Естонија само 7% од пивото се продава на локално ниво, додека тој процент во Португалија е значително поголем и изнесува 70%.

Во Белгија, европското „пивско кралство“, продажбата на пиво во рестораните падна за 55% во мај, јуни и јули.

Во овој период, продажбата на пиво на пазарите исто така се намали во споредба со 2019 година, особено поради ограничувањата на домашните и приватните собири.

Дури и кога локалите повторно се отворија во текот на летото, мерките за социјално растојание и релативно ниската доверба на потрошувачите резултираа во продажба на пиво во трговијата на само половина од нивото на 2019 година, рече Бергенон.

Многу креатори на политики во ЕУ сугерираат дека пабовите и рестораните ќе останат затворени или дека некои ограничувачки мерки ќе продолжат сè додека не се вакцинира голем дел од населението.

Бергенон рече дека баровите и кафулињата ги презеле сите неопходни безбедносни мерки и ги повика креаторите на политиките да ги преиспитаат своите одлуки за нивно затворање.

Тој забележа дека, во огромното мнозинство на случаи, ова се мали предмети со прилично мала можност за контаминација.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде