Облеката која е груба и тврда на допир откако ќе ја извадите од машината за перење е сигурен знак дека користите повеќе детергент отколку што е потребно.

Можеби ќе можете да ја отстраните нечистотијата, но вишокот прашок за перење може да предизвика дополнителни проблеми.

Ткаенината побрзо и полесно се троши, бојата избледува, а облеката е непријатна за носење. Покрај сето тоа, може да заработите и алергија поради иритација на кожата која доаѓа во контакт со недоволно измиени алишта.

Ќе дознаеме точно колку прашок е потребен за одредено количество алишта и што да направите ако вашите алишта не се доволно добро измиени поради вишокот детергент.

  • Колку прашак е доволна?

Ако истурете повеќе прашок во машината за перење, тоа може да доведе до формирање на вишок пена. Алиштата ќе се залепат еден до друг, поради што нема да може да се измијат доволно добро, а на алиштата ќе останат траги од прав.

Покрај тоа, ризикувате да ви се расипе машината за перење, бидејќи вишокот детергент за стврднат прашок тешко се раствора и затоа потешко се излегува од машината. Парчиња прав може да се акумулираат во одводното црево и да го затнат.

За да го избегнете сето ова, земете во предвид колку пудра ќе истурите. За просечна машина од 8 килограми алишта, ако не е премногу валкана, доволни се 2 лажици прашок, особено ако се работи за концентрат.

Сè над ова е вишок. Ако ја перете облеката на рака, тогаш ви треба многу помалку прашок.

Се разбира, се зависи од квалитетот на детергентот што го користите. Концентратите во прав имаат посилна моќ на перење и обично се двојно поцврсти во споредба со обичниот прав, па затоа е неопходно да се стави двојно повеќе од обичниот детергент.

  • Како да се отстрани вишокот?

Вишокот прашок оставен на алиштата треба да се отстрани за да се избегне иритација на кожата. Потопете ги алиштата во вода во која сте додале шолја оцет, што ќе помогне побрзо и полесно да се отстрани вишокот детергент од алиштата.

Втријте ги видливите траги од пудрата и оставете ги алиштата еден час во овој раствор. После тоа, ставете го во машината и вклучете го само плакнењето.

Доколку трагите од прашокот не се отстранети, растворот е комбинација од неколку состојки. Истурете половина чаша боракс, половина сода бикарбона и само малку детергент во шише со топла вода.

Потопете ги алиштата во када, додадете го овој раствор и оставете ги следните четири часа. Потоа исцедете го и ставете го во вашиот вообичаен циклус на перење. Можеби нема да ги направи алиштата меки, но ќе спречи вишок детергент или омекнувач да се насоберат во влакната.