Интернет може да биде виновен што луѓето се разболуваат. Иако врската помеѓу истражувањето и Интернетот не е толку очигледна, таа сепак постои, според истражувањето и студиите спроведени од експерти.

Имено, употребата на Интернет може да има многу негативно влијание врз нашиот имунитет, односно негово слабеење, поради што се јавува болеста, бидејќи нашето тело не може да се справи со надворешните влијанија како што тоа го прави кога има силен имунитет.

Нашите шанси да се разболиме се зголемуваат пропорционално на времето што го поминуваме користејќи Интернет.

Се разбира, зависниците од Интернет имаат најголем ризик да настинат и тие не можат да замислат не еден ден без Интернет, туку помалку од пет или шест часа секој ден.

Директен начин на кој Интернетот влијае на нашиот имунитет е како што следува – луѓето кои се навикнати да користат Интернет (за пребарување, игри, социјални мрежи итн.)

Неколку часа секој ден, се чувствуваат под стрес кога не се „поврзани“, што доведува до зголемена секреција на кортизол – хормон кој влијае на имунитетот.

Луѓето кои користат Интернет поминуваат во просек околу шест часа „на Интернет“ секој ден, додека секако има и такви кои поминуваат дури 10 часа во виртуелниот свет во текот на денот – најчесто на социјалните мрежи.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде