Дали е можно да се произведе функционален нож од замрзнати човечки измет? Благодарение на студијата спроведена од некои претприемнички научници минатата година, знаеме дека одговорот на тоа ладно прашање е „не“. Благодарение на повеќе навидум бесмислени студии, ние исто така знаеме дека кокошките се површни и претпочитаат привлечни луѓе. И дека може да имате поголема шанса да поминете камен во бубрег ако седите на задниот дел од ролеркостер. И дека е можно да се идентификува нарцис по нивните (грмушки) веѓи.

Чудни научни студии кои се чини дека имаат мала практична примена се една од моите омилени работи. Има нешто интелектуално чисто во набавката на средства и вредно применување на одговарање на вид на прашање со кое може да постави дете од пет години.

Неколку научни институти штотуку се спротивставија на грант од 2,8 милиони евра (2,5 милиони фунти) од ЕУ за да ги идентификуваат и именуваат мирисите на Европа помеѓу 16 и почетокот на 20 век. Прилично наскоро, ќе знаеме точно како мириса светот без водовод во затворено и исклучително ограничена лична хигиена.

Но, не е фер да го груткам проектот Одеуропа со ножеви од измет и површни кокошки. Студијата го поминува тестот за мирис. Земајќи предвид колку е моќен, мирисот е несреќно недоволно пребаруван и недоволно искористен.

На крајот на краиштата, тоа може да предизвика спомени и да нè пренесе назад во времето; може да нè расположи; дури може да нè натера да купуваме романтични романи и обувки. Студија од 2013 година открива дека мирисот на чоколадо во една книжарница ги тера луѓето 5,93 пати почесто да купуваат книги за готвење и романтични романи.

Друго истражување покажа дека луѓето имаат 84% поголема веројатност да купат Најк доколку се наоѓаат во пријатно миризлива просторија отколку во неутрална.

Постои цела индустрија околу маркетингот со мирис, но моќта на мирисот не е применета на работи како што е образованието во обем. Проектот Одеуропа има за цел да го промени тоа со употреба на мирис за да го смени начинот на кој луѓето се вклучуваат во музеите и местата со цивилизациско наследство.

Каталогирање мириси се чувствува како особено навремен проект со оглед на пандемијата. Еден од главните симптоми на Ковид-19 е губење на чувството за мирис – нешто што предизвика широко распространето проценување на важноста на чувството што повеќето од нас го земаат здраво за готово.

Дури и ако не сте го изгубиле чувството за мирис, повеќето од нас доживеале огромни промени во нашите мирисни животи. Да се ​​напушти домот значи да се маскира: воздухот трајно се филтрира низ бариера со малку мувла (или бариера со екстремно мувла ако, како мене, ја носите маската повеќе пати по ред отколку што е строго препорачливо). Не можам да се сетам како мириса јадењето во затворено во преполн ресторан или седејќи во кафуле. Не можам да се сетам како мириса отворање на пакет храна со авион, завиткан во фолија – што е веројатно благослов.

Имаше многу дискусии за недостаток на допир за време на пандемијата и ефектот што го имаше врз нашето ментално здравје, но помалку се зборуваше за психолошките ефекти од навигацијата во помалку лут свет.

Говорејќи за здравјето: мора да го завршам ова сега од медицински причини. Во духот на научното експериментирање, душкав шише есенцијално масло од пеперминт додека го пишував ова, затоа што прочитав дека „го поттикнува умот“. Меѓутоа, несакан ефект е тоа што повеќе не можам да ги чувствувам усните или врвот на носот. Пред да одам и да го истрчам лицето под вода додека истовремено гуглам „изгореници од мента од трет степен“, дозволете ми да ве молам да не потценувате колку е длабоко моќен мирис.

И, за љубов кон Бога, не потценувајте колку е моќно масло од мента.

Автор: Арва Махдави за Guardian