• Pfizer и нејзиниот партнер со седиште во Германија, BioNTech, користат нов пристап за правење вакцини што користат гласник РНК или mRNA.

Овој дизајн беше избран за пандемична вакцина пред неколку години, бидејќи тој е еден од оние што се поттикнуваат на брз пресврт.

Сè што е потребно е генетскиот редослед на вирусот што предизвикува пандемија. На производителите на вакцини дури и не им треба самиот вирус – само редоследот.

Во овој случај, истражувачите на BioNTech користеле мало парче генетски материјал кој кодирал за парче протеин од шила – структурата што ја украсува површината на коронавирусот, давајќи му таков засечен изглед.

Информација од RNA е единствена жичка од генетскиот код што клетките можат да ја „прочитаат“ и да ја користат за да создадат протеин.

Во случај на оваа вакцина, mRNA им наложува на клетките во телото да направат одредено парче од протеинот на шила на вирусот.

Тогаш имунолошкиот систем го гледа, го препознава како туѓ и е подготвен да нападне кога ќе се појави вистинска инфекција.

mRNA е многу кревка структура, па затоа е обвиткана во липидни наночестички – облога на масна материја што може да се стопи на собна температура.

Затоа вакцината Pfizer мора да се чува на ултра ладна температура од околу минус 100 степени F (минус 75 степени C). Тоа значи дека е потребна специјална опрема за транспорт и складирање на оваа вакцина.

  • Вакцината на Johnson & Johnson ја придружува Janssen Pharmaceuticals (Британска)

Вакцината за коронавирус на Јансен е рекомбинантна векторска вакцина. Како и AstraZeneca, таа користи аденовирус, но овој навистина ги заразува луѓето.

Тоа е генетски конструирана верзија на аденовирус 26, што може да предизвика настинка, но намалувањето на генот оневозможува да дојде до потешки симптоми. Исто така, доставува генетски упатства за создавање на протеин со шила.

Ова е една вакцина која претходно била тестирана на пазарот. Векторот аденовирус 26 беше искористен за производство на вакцина за ебола во компанијата, која во јули доби дозвола за ставање во промет од Европската комисија.

Тоа е еднократна вакцина, но на почетокот на овој месец Johnson & Johnson започнаа со две дози, фаза 3 во Велика Британија, бидејќи има докази дека две дози обезбедуваат подобра заштита. Волонтерите ќе добијат двe дози, со разлика од 57 дена, или плацебо дози.

  • Sinovac и Sinopharm (Кинеска вакцина)

КиронаВак на кинеската компанија Синовац користи инактивиран вирус – еден од најстарите методи за вакцинирање на луѓе. Цели серии коронавирус се одгледуваат, „убиваат“ и потоа се прават вакцини. Исто така, вакцината на Синофарм користи неактивиран вирус.

  • Sputnik (Руска вакцина)

Руската вакцина Спутник е вакцина против аденовирусен вектор. Тој користи вирус на обична настинка наречен аденовирус 5 за носење на генетскиот материјал за протеинот на шила во телото.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде