Доколку сè уште не сте вакцинирани, би било добро да консумирате одредени витамини и минерали кои можат да му помогнат на вашето тело да одговори подобро на вакцината.

Колку е посилен имунолошкиот систем на поединецот, толку повеќе реагира на вакцината, што го охрабрува имунитетот да го препознае вирусот и да биде подготвен да се бори против него во иднина.

За да го зајакнате, експертите препорачуваат да ги земате следниве витамини пред вакцината: К2, кој се наоѓа во ферментирана храна, Д3, кој содржи масна риба, црн дроб, жолчки од јајце и путер, цинк, кој најмногу се наоѓа во гравот и млечните производи , и омега-3 масни киселини со кои е богато рибиното масло.