Современиот живот ни наметнува стандарди за добар вкус и убав стил кои обично се движат во рамките на модните дизајни и брендови. Но добриот вкус и убавиот стил се многу поширока категорија од модата.

Особено поради тоа што модата е свет во кој не само што е присутна креативноста, присутна е и инстанцата која диктира брендови, услови за стратификациска идентификација и одредување на социјалната положба на луѓето.

Добриот вкус и убавиот стил се прашања на естетичка интелигенција и се чисто естетички категории. Естетиката на еден човек е силен показател за неговиот идентите, открива многу за неговата личност, потекло, образование, претензија, светоглед и друго. Вкусот и стилот се надворешен одраз на личните и онтички карактеристики на човекот. А во продолжение ви откриваме неколку параметри на добриот вкус и убавиот стил:

  • Умереност 

Луѓето кои имаат добар вкус и убав стил секогаш се умерени и тие никогаш не претеруваат ниту со детали, ниту со базична конструкција. Едноставно внимаваат на тоа ништо да не биде премногу или премалку.

Ако еден фустан е предолг тогаш ќе создава проблеми во функционирањето, ако е прекраток ќе открива многу. Фустан кој пасува на една женска фигура е оној кој воедно истакнува и остава простор за некоја мистика.

  • Конзистентност 

Луѓето со добар вкус не експериментираат често. Тие го имаат најдено својот стил и немаат потреба да се бараат наоколку и да копираат туѓ стил. Не се подложни на влијанија и не следат трендови слепо.

Едноставно по облеката, шминката или другите украси на себе, луѓето точно можете да ги препознаете и да не им ги видите лицата. Луѓето со стил го врзуваат својот стил за себеприкажувањето и народски кажано „држат до себе“.

  • Доволност 

Добриот стил не е премногу раскошен, ниту е премногу сиромашен, едноставно има се што е потребно и затоа со еден збор може да се окарактеризира како „доволен“.

Претерувањето со накит, шминка, бои и дезени едноставно не е манир на луѓе со стил.

Во една реченица сумирано, луѓето со стил се придржуваат на некој покласичен стил врзувајќи се за безвременски естетички принципи. 

Автор: Магдалена Стојмановиќ

ИЗВОРМој збор
претходниот член,Азбука на избалансирана исхрана: СЗО со препораки како да знаете кои производи се јадат секој ден, а кои скоро никогаш
Следната статијаДали светот полека се префрла на електрични возила?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде