За Јуда дознаваме од Библијата од евангелијата според Марко, Матеј, Лука и Јован, како и од Делата на апостолите.

Библиските приказни не кажуваат каде и кога се родил Јуда, но неговата смрт е опишана на различни начини. Од Библијата дознаваме дека Јуда бил ученик на Исус и дека го предал поради, како што пишува во Евангелието по Матеј, познатите 30 сребрени монети. Потоа следи една од најпознатите приказни – онаа за бакнежот на Јуда – со која тој го предал Исус.

Исус потоа бил одведен пред еврејскиот првосвештеник Кајафа, а понатаму пред Понтиј Пилат, римскиот управител на Јудеја. Следало судење во кое Христос беше осуден на смрт со распнување.

Неодамна преведен коптски текст стар 1.200 години вели дека Јуда користел бакнеж затоа што Исус имал способност да го промени својот изглед. Четирите евангелија, од друга страна, не се обидуваат да објаснат зошто Јуда покажал на Исус со бакнеж.

Сите евангелија покажуваат дека Исус знаел дека некој негов близок ќе го предаде. Евангелието според Јован вели дека за време на вечерата со учениците, која подоцна станала последна, Исус се соочил со Јуда, велејќи му: „Што ќе направиш, направи брзо“.

Евангелијата на Лука и Јован објаснуваат дека од време на време сатаната „влегувал“ во Јуда, што можеби влијаело на неговата одлука да го предаде Христос.

Јован го опишува во своето Евангелие како личност со недоверба. Се верува дека Јуда бил благајник на Исус и неговите дванаесет ученици. Носел вреќа со пари од кои понекогаш крадел.

Интересни факти за Јуда

Неговото презиме веројатно кажува од каде е. Зборот „Искариот“ можеби звучи чудно, но истражувачите веруваат дека името значи „човек од Кериот“, град во Јудеја.Бил задолжен за финансии. Неколку пасуси во евангелијата алудираат на фактот дека Јуда бил задолжен за парите на учениците, што подразбира заедничка торба што групата ја користела за да ги покрие своите трошоци.Останатите ученици на Исус не се сомневале во него. Вреди да се напомене дека кога Исус на Тајната вечера објавил дека еден од апостолите ќе го предаде, сите биле изненадени. Всушност, секој од нив го прашал Исус: „Дали јас сум тој? Освен Јуда. 

Како умре Јуда?

Библијата нуди два различни описи на смртта на Јуда.
Евангелието според Матеј вели дека Јуда се покајал и отишол кај првосвештеникот да ги врати 30те сребреници.

„Згрешив затоа што предадов невина крв“, рекол Јуда според Евангелието. „Што ни значи тоа за нас? Првосвештениците му одговориле: „Твоја одговорност е“.

Тогаш Јуда ги фрлил парите на подот од храмот и отишол да се обеси.

За 30 сребреници било купено земјиште, кое станало гробишта за странци, место наречено Крвно поле.

Дела на апостолите го опишуваат крајот на Јуда на подраматичен начин. Во нив пишува дека купил нива каде што умрел со несреќна смрт за 30 сребреници.

Со платата што ја добил за своето зло, Јуда купи нива; таму падна наопаку, неговото тело експлодира и сите црева му се излеаа, односно полето го натопил со крв.

Како замена за Јуда Искариот, апостолите го избрале Матија, исто така ученик од времето на Христовата мисија.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Зошто бојадисуваме јајца за Велигден и во која боја треба тие да бидат?
Следната статијаДенеска е Светски ден на иновативноста и креативноста

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде