Лудило е правење на истото, на ист начин, одново и одново, додека очекувате различни резултати. Сите сме ја слушнале оваа изрека и често ја применуваме нејзината мудрост на причините за промена на негативните животни навики. Сепак, оваа изјава може да се примени и на креативниот процес и научните иновации.

Светскиот ден на креативноста и иновативноста им дава на луѓето изговор да се обидат да ги решат старите проблеми на нови начини – со потенцијал да најдат подобри и поефикасни методи за да ги постигнеме нашите цели!

Нема повеќе повторување од ден за ден. Наместо тоа, време е да го отвориме тој креативен центар, колку и да е закопан во умот, и да се обидеме да бидеме дел од правењето на светот подобро место!

Историја на Светскиот ден на креативноста и иновациите

Во 1452 година, се родил човек кој ќе ги постави стандардите за тоа што значи да се биде ренесансен човек, кој се истакнува и во уметноста и во науката. Тој се занимавал со пронајдоци, математика, музика, геологија, астрономија, картографија, само за да наведеме неколку. Речиси за сè на што се насочил, Леонардо да Винчи направил значителен напредок.

Всушност, овој човек се сметал за целосно совршен пример за универзален гениј, а неговиот логичен пристап кон светот бил навистина напреден и невообичаен за неговото време. И иако мора да се признае дека бил единствен, тоа не значи дека другите не можат да земат место и да се обидат да размислуваат и на иновативни начини.

Светскиот ден на креативноста и иновативноста е воспоставен за да ги охрабри сите да копаат длабоко и да го пронајдат својот внатрешен Да Винчи.

Креативноста и иновативноста се корисни во секој дел од животот, професијата и кариерата. Од оние во службата за корисници кои наоѓаат начини да ги подобрат искуствата на нивните клиенти до научниците чиј секој работен ден е исполнет со учење нови работи за светот и наоѓање нови начини за примена. Од политичари кои би можеле да ја искористат својата креативност за да најдат нови начини за решавање на проблемите до медицинските работници кои можат да бараат нови начини за правење работи што ќе ги заштитат нивните пациенти, како и општеството.

Со напорите поддржани од Обединетите нации, Светскиот ден на креативноста и иновациите го охрабрува секој поединец да замисли како би било да се живее во подобар свет со различни решенија и поголема соработка.

Како да се прослави Светскиот ден на креативноста и иновациите

Испробајте ги овие идеи за прославување на Светскиот ден на креативноста и иновативноста. Или, уште подобро, смислете свои креативни идеи!

  • Создавајте идеи што решаваат проблеми

Започнете го денот со бура на идеи, седнете и размислете за сите работи што ги правите во текот на денот и како би можеле да ги промените на подобро. Наместо да се нервирате од нив, пронајдете мотивација преку скршените (или барем, помалку од совршени) работи кои се наоѓаат насекаде наоколу.

Во текот на денот, чувајте при рака бележник и внимавајте на идеите што се појавуваат, без разлика дали се за лична употреба или начините на кои другите луѓе можат подобро да ги прават работите.

  • Гледајте на светот поинаку

Понекогаш, креативноста и инспирацијата доаѓаат од правењето на работите малку поинаку од вообичаеното. Седнете на друго место во вообичаениот ресторан или, уште подобро, направете ручек за пикник и седнете надвор.

Обидете се да се качите на дрво и да го погледнете светот одозгора неколку минути!

Едноставно правење нешто мало, како поинаков пат до работа, може да го промени начинот на кој личноста размислува или реагира на проблемите.

  • Запознајте се со различни луѓе

На ист начин на кој правењето нешто поинаку може да донесе идеи, соработката со другите кои размислуваат поинаку од нас може да помогне да се поттикнат идеите. Најдете група со која ќе се соберете што е надвор од типичниот тип на луѓе во животот.

Придружете се на клуб за книги во библиотеката и разговарајте за книга што вообичаено не е на врвот на вашата листа за читање. Бидете страствен слушател.

Станете дел од напорот на заедницата што е надвор од типичното добротворно учество за вас и дознајте зошто овој напор е толку важен за нив.

 

ИЗВОРwww.daysoftheyear.com
претходниот член,Вечниот симбол на предавство „Јуда“ – ученикот кој Исус го предаде со бакнеж!
Следната статијаШто кога болката значи ослободување?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде