За емоционалното робство, жртвите скоро и да не се свесни, тие се убедени дека нивните џелати, лошите постапки ги прават од љубов и со тоа во доменот на „нормалното“ внесуваат и подразбираат дела кои може да ги повредат.

Емоционалното робство е кога еден поединец, без разлика на тоа во какви односи се, на друг поединец ќе му нанесе емоционална, вербална или физичка повреда и на крај ќе направи гест на љубовта кој би требало да го избрише сето претходно.

Ако сте се нашле во следните ситуации, тогаш треба да се преиспитате сериозно дали тоа е љубов:

  • Прво ве навредува, па ви купува цвеќе 

Во еден момент најстрашно ве навредува и ве повредува, а веќе во друг момент најискрено се кае и извинува.

За извинувањето да биде подраматично и убедливо неретко примате подароци кои треба да ве убедат дека тоа е љубов.

Сепак треба да останете свесни дека љубовта не повредува и дека оној што вистински ве сака нема сили да ви изговори ниту еден навредлив збор, а уште помалку тоа системски да се повторува.

  • Ве расплакува па ве брани од другите 

Прво ќе ви натера солзи на очите, а потоа вешто ќе се извлече од целата ситуација убедувајќи ве дека не тој/таа не е виновен/а за тоа што вие плачете, туку некој друг субјект.

На тој начин ве тера во сите да гледате непријатели и да се потпрете само на него/неа како би можела манипулацијата да продолжи понатаму.

ИЗВОРМој збор
претходниот член,Природно бојадисување на косата со лушпа од ореви
Следната статијаЛегенда за потеклото на здравицата, зошто ги чукаме чашите?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде