Повеќето луѓе со несоница во такви ситуации се обидуваат да останат во кревет и да се присилат да спијат. Тоа е контрапродуктивно. Додека се обидува да се присили да заспие, лицето станува фрустрирано, луто и вознемирено, со што само уште повеќе се буди и ги намалува шансите да заспие.

Луѓето треба да станат и да прават некои активности што ги релаксираат (на пр., Прочитајте книга, да се топли бања) сè додека не заспијат и само тогаш да се вратат во кревет.

Секако за време на тие ноќни периоди кога не можете да спијам, вие не треба да гледате телевизија, да бидете на Интернет, да пушите, да пиете алкохол, да консумирате производи со кофеин, да јадете или физички да вежбате.

Честопати луѓето мислат дека затоа што на пр. цигарата опушта дека треба да ја пушат за полесно да заспијат. Иако цигарите можат да ја релаксираат личноста, никотинот е стимуланс.

Ова значи дека внесувањето на никотин создава релаксирачки ефект, но бидејќи никотинот се акумулира и се распаѓа во организмот, тој всушност создава ефект сличен на кофеин.

Од друга страна, тоа што сте на Интернет и гледате ТВ-екрани, лаптопи, мобилни телефони и други уреди, исто така, има стимулирачки ефект врз мозокот и го буди.

Особено е важно да се спомене алкохол. Во нашите народни приказни често постои тој мит дека чаша ракија или вино лечи сè. Ова не е вистина.

Алкохолот на почетокот често промовира сон и има хипнотички ефект, но штом се распадне во нашето тело, сонот станува нарушен во смисла дека честопати можеме да се будиме во текот на ноќта или да се будиме премногу рано наутро што доведува до намалување на квалитетот на спиењето.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде