Секогаш е паметно да се консултирате со лекар, но добро е да знаете дека лековите не се расипуваат на ист начин како и храната, но со текот на времето може да имаат послаб ефект.

На прашањето дали е паметно да се користи лек по истекот на рокот, Ивана Прпиќ Знидарчиќ, д-р, одговори:

Колку е опасно да се користат лекови со поминат рок?

Лековите и додатоците на храна, како и разните креми, масти и гелови за разни намени се составен дел од нашите животи од самиот почеток до крајот. Како и сите производи, тие имаат временско ограничување во кое производителот ја гарантира нивната безбедност и максимална ефикасност.

Каде да чувате лекови?

Обично е предвидено дека лековите и додатоците на храна се чуваат на темно и поладно место што нема да биде под влијание на висока температура или влажност, а тоа не се бањи каде што луѓето обично чуваат лекови или автомобили, затоа што тогаш лекот нема да биде безбеден за консумирање дури и ако е на време.

Меѓутоа, за да може некој производ, а во овој случај е лек, да биде ефикасен и да не го загрозува здравјето на потрошувачот, подеднакво важни се и условите во кои се чува. Секое упатство што го добиваме со лекот (што не треба да го фрламе при отворање на лекот) содржи упатства за правилна потрошувачка, складирање, како и датумот до кога производителот ја гарантира неговата безбедност

Некои досегашни истражувања утврдија дека ефикасноста и безбедноста на одредени лекови траат подолго по истекот на рокот на траење, но сепак се препорачува да се почитува, како и начинот на складирање како што е препорачано од производителот.

Ова особено се однесува на лекови кои се користат во лекување на хронични заболувања, акутни воспалителни болести (антибиотици), како и третман на итни случаи, на пр. адреналин во шприцеви што се користи како практична терапија кај луѓе кои се преосетливи на одредена храна или каснување од инсекти и кои во одредени околности можат да си го спасат животот.

Општата препорака е:

  1. Колку е посериозна и потешка состојбата, односно болеста што се лекува со лек, толку е поважно да се почитуваат препораките за тоа како да се земе, да се чува лекот и да се почитува датумот на истекување, бидејќи зависи од тоа дали ќе работи како што е предвидено.

Никогаш не ги фрлајте во корпи за отпадоци, канализација и општо во околината во која живееме, бидејќи тоа нема да ни биде корисно туку само на штета.

  1. Прочитајте ги упатствата за лекот добро и не фокусирајте се на несаканите ефекти на лекот (затоа што лекарите се грижат за тоа), туку прочитајте го делот што го пропишува начинот на земање на лекот, неговото правилно складирање и датумот на истекување, кој е втиснат на пакувањето.
  1. Не акумулирајте лекови во домашните аптеки, бидејќи тие се опасен отпад што индиректно може да го оштети нашето здравје загадувајќи ја животната средина во која живееме, а сите лекови, сирупи и други додатоци во исхраната на кои им е истечен рокот, треба да се вратат во аптеките каде што ќе бидат отстранети на вистинскиот начин.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде