Осум совети од хрватската докторка Бречиќ за победување на стресот во доба на пандемија:

  • Ограничете го читањето вести, не го поминувајте целиот ден изложен на нови информации

Следете ги официјалните информации на Кризниот штаб и регистрираните здравствени институции, за разлика од социјалните мрежи кои честопати можат да бидат извор на непроверени информации.

  • Идентификувајте го стресорот – важно е да бидете свесни за стресот што ги предизвикува нашите реакции (на пр. Во пандемија, стресните фактори може да бидат страв од инфекција, ограничувања што досега го сменија начинот на живеење или одредено ограничување што најмногу ни пречи).

Користете повеќе механизми за справување соодветни на ситуацијата – на пример, во пандемија, ова може да биде примена на заштитни мерки, одржување на рутина на животот или реорганизација на животот со воведување нови навики и активности, борба против досада и / или примена на техники за релаксација за управување со анксиозноста.

Во ситуации над кои немаме контрола, ефикасно е да се користат методи на справување како што се толеранција и прифаќање на ситуацијата, обрнување внимание на други активности, позитивно религиозно и духовно справување, намалување на емоционалното вознемирување, релаксирање и запирање на вознемирувачки мисли.

  • Ограничете го времето за грижа (се грижиме само дел од денот, на пр. Секој ден во одредено време, само еден час, а остатокот од денот застануваме или избегнуваме такви мисли и го ограничуваме времето што го поминуваме зборувајќи за тоа)
  • Окупирајте се со позитивни теми и пријатни активности
  • Физичка активност, вежбање (можно е дури и ако сме изолирани)
  • Останување на чист воздух кога е можно на безбеден начин, со соодветно социјално растојание
  • Побарајте помош од најблиските – семејството, пријателите
  • Побарајте стручна помош

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде