Научниците го објаснуваат дежа вуто како феномен кој е резултат на екстремна реакција на системот за меморија на мозокот и мноштво познати предмети, само распоредени и распоредени поинаку.

Некои експерти веруваат дека овој феномен е само привремено нарушување на хипокампусот, дел од мозокот кој игра важна улога во спојувањето на информациите од краткотрајната во долгорочната меморија и кој игра важна улога во формирањето на нови сеќавања.

Некои научници веруваат дека постои врска помеѓу овој феномен и некои болести. На пример, една жена со години доживеала често дежа ву, по што и била дијагностицирана епилепсија.

Некои го поврзуваат овој феномен со шизофренија, анксиозност и нарушувања на идентитетот. Но, ништо од тоа не е целосно докажано и потврдено.

Дежа ву е почеста кај луѓе кои се под стрес или вознемирени. Луѓето кои се под притисок, напнати и имаат тешки работни места имаат поголема веројатност да пријават дека доживеале дежа ву. Ако и вие припаѓате на оваа толпа, добро одморете се, одете на масажа или опуштете се на друг начин.