Одморот дава реална слика за врскатa

Кога одиме на одмор со сакана личност, честопати не сме свесни дека патувањето може да ни даде добра слика за врската.

Одморот покажува колку е стабилна врската, а партнерите се толерантни.

Тоа ќе покаже, пред сè, колку е стабилна врската, колкав е капацитетот и на едните и другите реално да се перципираат и прифаќаат, партнерите, односите (и позитивни и негативни карактеристики), дали има меѓусебно разбирање, толеранција и подготвеност за компромис – усогласување и почитување (нивно и на нивниот партнер) – истакнува психологот – Кризни одмори можат да бидат тест за подготвеност за емотивно вложување во врската.

Проблемот на одмор кулминира

Ако нешто се решавало подолго време, туркајќи се под тепих во секојдневни околности, не е невообичаено овој проблем да кулминира на годишен одмор. Сепак, колку и да е проблем и колку и да трае, не треба да се прекинува врската без претходен отворен и искрен разговор. Директната и искрена комуникација е клучот за врската. Тука, пред сè, мислам на подготвеноста да се сослуша партнерот и отвореноста да се препознаат неговите потреби, но и искрено изразување на нашите потреби и дилеми. Дури и ако емоциите се вознемирени и имало расправија на одмор, дефинитивно треба добро да размислите и да донесете одлука за можна пауза со ладна глава – заклучува психологот Милица Милорадовиќ Станковиќ.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде