Меѓу различните форми на љубовна измама што може да се доживее, онаа што се случува во соништата е апсолутно најнеобична.

Кога човекот ќе се разбуди, тој обично се обидува на секој начин да го протолкува она што го сонувал и да најде објаснување за својот сон, но тоа обично завршува да се изгуби во вртлог на мисли за кои се чини дека немаат никакво значење или врска со реалноста.

Имајќи предвид дека соништата се нешто што ни се случува на несвесно ниво и спротивно на нашата волја, не можеме да управуваме или да ги контролираме, но тоа не значи дека не постои длабока психолошка мотивација што нè натера да сонуваме одредени настани и работи, особено кога станува збор за соништа кои релативно често се повторуваат.

Соништа за прељуба

Постојат соништа во кои се појавува можност да го изневерат партнерот, но на крајот сепак успеваме да се спротивставиме на тоа искушение.

Ова се соништа по кои, кога ќе се разбудиме, го имаме тоа слатко и пријатно чувство дека сме ја направиле вистинската работа, иако тоа беше само во сон.

Но, постојат и соништа во кои буквално сонуваме да го изневериме сегашниот партнер со друга личност, некогаш со само еден бакнеж, а понекогаш дури и со некои експлицитни слики на сексуален однос што ги имате со некој друг во автомобил, на лифт, на работа … може да станува збор за познаник, некогашен поранешен партнер, а понекогаш и за некој што воопшто не го познавате или дури нема ниту лице во соништата.

Во основата на таквиот сон можат да бидат многу различни мотивации, како што се незадоволство од сексуалниот живот, незадоволство од емотивниот живот или потребата за кратко бегство од добро координираната рутина.

Значења …

Ако сонувате да изневерите партнер со маж кој е многу сличен на него или дека сте љубовница на вашиот сегашен партнер, најверојатно имате желба да продолжите да бидете со вашиот партнер, но не баш како што е сега во малку изменета верзија – или со партнер што би сакале да биде.

Сосема поинаква е ситуацијата кога сонувате дека вашиот партнер ве изневерува: тоа може да биде резултат на некоја траума од вашето минато или фактот дека веќе сте искусиле изневерување од некој поранешен партнер.

Во други случаи, тоа е скоро сигурно состојба во која има пониско ниво на самодоверба и многу висок страв дека можеби ќе останете зад себе (можеби затоа што се чувствувате запуштени во врската и не добивате внимание и нежност што би ги посакале од вашиот партнер).

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде