Постпарталната депресија може да се појави подоцна од очекуваното. Генерално се претпоставува дека оваа состојба се јавува во првите четири недели по породувањето, но тоа не е секогаш случај.

Некои жени кои страдале од тоа, доживеале појава на постпородилна депресија во првите шест месеци, па дури и една година по раѓањето на детето.

  • „Бејби блузот“ не престанува

„Бејби блуз“ е привремена психолошка состојба која се јавува веднаш по породувањето. Мајката може да има ненадејни промени во расположението од голема среќа до голема тага и необјасниво плачење.

Оваа појава може да трае неколку часа, а најмногу до две недели по породувањето. Но, ако оваа состојба трае со недели и месеци, или дури имате чувство на безнадежност, можеби се работи за нешто многу посериозно од оваа состојба, а тоа е постпородилна депресија, па затоа треба да побарате совет од лекар.

  • Чувство на тага или вина

Чувството на вознемиреност од време на време е нормално. Но, ако имате чести напади на плачење, или често се чувствувате несреќно што сте родител, или се чувствувате како да сте „оставени сами на себе“ како мајка и се чувствувате виновни што родивте дете, ова се можеби првите знаци на постпартална депресија.

  • Губење на интерес

Дали се смеете на вашата омилена романтична комедија? Дали сте заинтересирани да бидете нежни со партнерот? Што е со вашата омилена храна? Дали уживате? Дали јадете воопшто? Ако одговоривте „не“ на овие прашања, разговарајте со вашиот лекар за овие промени во расположението и навиките.

  • Тешко одлучување

Можеби сте премногу уморни за да размислувате правилно. Или едноставно се грижите да побегнете од сето тоа некое време и да се одморите.

Сето тоа се нормални состојби по породувањето. Меѓутоа, ако не можете да се натерате да станете од кревет, да се истуширате, да ја смените пелената на вашето бебе или да го однесете на прошетка, ова може да бидат рани знаци на постпородилна депресија.

  • Опседнати сте со помислата дека нема да бидете добра мајка

Кој не се загрижил за ова? Овие мисли се вообичаени кај мајките чии бебиња се болни или родени предвреме или кои се родени со посебни потреби.

Но, ако ова не е вашата ситуација, постојаната сомнеж во себе како мајка и опсесијата да не сте доволно добри би можеле да значат нешто друго – почеток на постпородилна депресија.