Можеби не можете да замислите да го започнете денот без утринското кафе, но тоа всушност е можно со неколку едноставни и пред се ефективни совети.

Иако мислите дека нема ништо подобро да се разбудите од шолја миризливо кафе, поради негативните симптоми на кофеинот на телото, можеби утрото треба да го започнете на поздрав начин.

  • Разбудете се во исто време

Ако вашиот распоред варира во текот на неделата, вашето тело постојано се обидува да се прилагоди. Размислете за вашиот распоред и одлучете кое време е соодветно за вас да станувате и да се будите во исто време секој ден.

На тој начин телото полесно ќе се навикне на распоредот, а наутро ќе ви биде полесно да станувате.

  • Започнете го денот со вежбање

Нема ништо подобро од започнување на денот со утринска гимнастика и лесни вежби за истегнување. Ако претпочитате трчање, утринското трчање или брзото прошетка на свеж воздух веднаш ќе ве разбудат, подготвувајќи се за успешниот ден што претстои.

  • Туширајте се со ладнa вода

Најбрзиот начин да се разбудите наутро е да се туширате поладно. Можеби звучи како лоша идеја, но туширањето со топол туш ќе направи да се чувствувате поопуштено и „напикано“. Од друга страна, ако постепено ја испуштате постудената вода, полесно ќе се разбудите.

  • Свеж воздух и сончева светлина

Еден од најдобрите начини да се разбудите без кофеин е да го изложите вашето тело на природна сончева светлина и свеж воздух. Исто така, во текот на денот кога се чувствувате уморни, излезете на свеж воздух и земете неколку длабоки вдишувања, или уште подобро – прошетајте.

Ова ќе му помогне на вашето тело брзо да се разбуди. Отворете ги завесите во спалната соба во текот на ноќта за да можете да се разбудите на сонце.