Постојат многу причини зошто тоа се случува. некои се целосно надвор од нашата контрола, но други може да се ублажат со промени во животниот стил.

Гравитацијата често е причина за отекување на лицето наутро.

Во текот на денот, додека повеќето од нас седат или стојат, гравитацијата ги повлекува сите наши течности надолу, вели д-р Закија Рахман, клинички професор по дерматологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд, пишува HuffPost. Затоа луѓето можат да го завршат денот со отечени стапала или нозе.

Негативната страна е тоа што кога спиеме лежиме рамно и имаме поголема веројатност да развиеме оток на лицето бидејќи гравитацијата не ја влече течноста надолу кон нашите нозе или стапала.

Ако вашите родители, баби и дедовци или други предци се соочиле со утринската отекување, веројатно и вие ќе го направите тоа. Некои луѓе едноставно имаат генетска предиспозиција.

  • Алкохол

Алкохолот го намалува природниот антидиуретичен хормон, предизвикувајќи телото да губи повеќе течности и да дехидрира. Кога телото е дехидрирано, се обидува да се спротивстави на дехидрацијата држејќи се за водата што ја има.

  • Храна со висока содржина на сол

Јадењето солена храна, особено доцна навечер, може да предизвика отекување на лицето во текот на ноќта. Ако внесеме вишок сол, нашето тело реагира на овој начин за да ја одржи хомеостазата или стабилноста. Телото ја задржува водата кога ќе открие прилив на сол за нашите клетки да не станат премногу солени.

  • Внесување вода и добар сон

Како и за сè што е поврзано со здравјето, и водата и спиењето се клучни.