Со доаѓањето на потоплите денови, децата сакаат да поминуваат време на отворено – во градина, парк или лето на плажа. Сепак, нивната кожа е многу помека и почувствителна од кожата на возрасните, поради што и е потребна посебна заштита кога станува збор за престојот на сонце. Иако сонцето има свои придобивки, изгорениците кои се појавуваат во детството може да го удвојат ризикот од развој на меланом подоцна во животот.

Незаштитената кожа може да се оштети од сончевата светлина за само 15 минути, но може да поминат 4 до 6 часа по изложувањето на сонце пред да се појават изгореници. Затоа е неопходно да се грижите правилно да ги заштитите вашите деца при секој престој на отворено.

Заштитете ги изложените делови од телото со облека

Облеката во топлите денови треба да биде удобна и лесна, но треба да ги покрива и откриените делови од телото доколку децата престојуваат на сонце.

Памукот е идеален материјал бидејќи дише и во исто време ќе служи како бариера помеѓу УВ зраците и бебешката кожа. За да видите дали облеката може да ја заштити вашата кожа од сонцето, погледнете како изгледа на директна сончева светлина. Ако облеката е проѕирна, тоа значи дека нема да обезбеди доволно добра заштита.

Избегнувајте престој на најсилното сонце

Сончевите зраци обично се најсилни во периодот од 10 до 17 часот, поради што е препорачливо да избегнувате престој на отворено во овој период.

Ако тоа не е можно, погрижете се децата да избегнуваат директна сончева светлина со тоа што ќе останат во природна сенка. Повеќето оштетувања од сонцето се случуваат за време на секојдневните активности, како играње во двор или шетање во парк, а не само додека престојувате на плажа.

Не заборавајте да ја заштитите главата

Децата генерално не сакаат да носат капи и капи, но оваа облека е важна за заштита на скалпот, вратот и другите отворени делови од главата кои често се занемаруваат.

Погрижете се децата да носат капа со широк обод додека се на сонце за да ги заштитат лицето, ушите и задниот дел на вратот. Избегнувајте сламени капи со отвори кои пропуштаат сончева светлина и изберете ги оние што се направени од цврсто ткаен материјал како памук.

Изберете крема за сончање наменета за деца

Доколку сакате ефикасно да ја заштитите детската кожа од сонце, нанесете крема за сончање наменета за деца пред да излезете од дома. Квалитетните креми за сончање за бебиња треба да имаат висок заштитен фактор (50+), да обезбедуваат заштита од UV-A, UV-B и IR-A зраци и мора да бидат водоотпорни.