Историјата на филозофијата најдобро може да ја разбереме преку спротиставување на некои филозофи кои третирале иста тема или приближно исти истражувачки прашања.

Еден таков филозофски кометитивен пар е – Русо и Хобс.

Хобс е авторот на прочуеното дело „Левијатан“ додека Русо има напишано многу дела меѓу кои „Дискурсот за нееднквоста“ што е едно од неговите најпознати дела.

Овие двајца филозофи имаат спротивставено мислење за тоа што значи слободата.

Томас Хобс смета дека слободата е можност да се постапува во која било насока се додека не се загрози сободата на другиот.

Жан Жак Русо, пак смета дека, слободата не е можност да се постапува како што сакаме, туку слобода да не мора да постапуваме онака како што не сакаме.

Хобс ја ограничува слободата на контактот со надворешниот субјект и слободата за автореализација, додека Русо повеќе се осврнува на внатрешната слобода, на бунтот, на борбата против робството и потчинувањето.

ИЗВОРМој збор
претходниот член,Како да ги ублажите симптомите на кинетоза (болест на патувањето)
Следната статијаВладата на Црна Гора им подарува купон од 50 евра на вакцинираните

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде