Носењето маска е наједноставниот начин да се заштитите од ширење на вирусот. Сепак, неодамнешна студија покажа дека носењето маска самостојно, без да се обрне внимание на најважните мерки, е недоволна мерка на заштита.

Резултатите од студијата неодамна беа објавени во списанието „Физика на течности“ и во нив се наведува дека носењето маска без физичко растојание веројатно нема да заштити лице од ширење на вирусот.

Студијата се осврна на прашањето дали маските се доволно добра заштита од капки во воздухот кај луѓе кои стојат едни покрај други и зборуваат.

За да го пронајдат одговорот, тие користеле уреди кои имитираат кашлање и кивање со употреба на пет типа маски – маски N95, хируршки маски, двослојни маски, обични и влажни маски.

Тие заклучиле дека маските не се толку добро средство за заштита ако лицето не е доволно далеку од соговорникот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде