Европската комесарка за здравство Стела Кириакидес изјави дека ЕУ ќе донира 70 милиони евра на земјите од Западен Балкан за набавка на вакцини од земјите-членки, пренесува ФоНет и го пренесува порталот Европски западен Балкан.

За време на дебатата во Европскиот парламент за глобалната стратегија на ЕУ за вакцинација, таа рече дека Брисел ќе ги поддржи приоритетните групи во Западен Балкан и соседството, како и здравствените работници во земјите со ниски примања, особено во Африка, преку механизмот за споделување на вакцините.

Во соработка со земјите-членки, работиме и на механизам за распределување на вакцините надвор од границите на ЕУ, пред системот„ Ковакс “да профункционира, рече комесарот за здравство.

Киријакидес додаде дека ЕУ, заедно со Светската здравствена организација (СЗО), работи на пакет дополнителни 50 милиони евра кон Западен Балкан и соседството, наменети за борба против епидемијата.

Во дебатата во Европскиот парламент, комесарот потенцираше дека ЕУ, со заедничко дејствување при набавка на вакцини, обезбедила голем број дози под поволни услови, но дека сега има одговорност „да ја искористи својата позиција за поддршка на другите“.

Секој потег што го планираме има иста цел, брз, еднаков и универзален пристап до безбедни вакцини. Ниту една земја нема да биде безбедна, ниту пак ќе биде можно економско закрепнување сè додека вирусот не биде поразен на сите континенти, заклучи Киријакидес.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде