Веќе сте сфатиле кои работи треба да си ги кажувате секој ден, плус волшебните зборови кои можат да ги смират речиси сите расправии. Но, што е со работите кои вашиот партнер никогаш не треба да ви ги каже?

Прочитајте ја листата на погрешни изјави и пасивна агресија подолу и не дозволувајте некој да ви се обраќа на тој начин.

Ти си луда

Ова е пример за презир, кој експертите за односи од Институтот Готман го нарекуваат еден од четворицата коњаници на врската апокалипса.

Со други зборови, тоа е гарантиран уништувач на односите.

Овој тип на негативна комуникација се однесува на карактерот на другата личност, а не на моменталното однесување и се користи како средство за преземање „позиција на морална супериорност“.

Тоа е, исто така, пример за блокирање или пренасочување, клучен знак за осветлување на гас во врската. Ако мислите дека ова звучи токсично, во право сте.

Што не е во ред со тебе?

Поднесете го ова под непочитување и презир.

Престанете да бараш толку многу работи

Критиката често звучи повеќе специфично за ситуацијата и воздржано отколку отворено презир, но сепак е насочена кон вашиот карактер.

Тоа е најглупавата работа што сум ја слушнал

Исклучително навредлива фраза како оваа е само уште еден пример за – погодувате – презир.

Порасни

Претходно кажавме што Институтот Готман имаше да каже за презирот како напад на карактерот, кој се користи за да се потврди моралната супериорност. И оваа изјава одговара.

Веројатно бившиот те оставил поради ова

Друго кардинално правило на здраво партнерство (и заедничка пристојност) е да не се трие сол во нечија рана.

Емоционалната интимност е главен дел од врската, така што постои голема веројатност да се направиме ранливи со споделување на несигурности, грижи или можеби дури и трауми од минатото со нашиот партнер.

Ако вашиот партнер користи некоја од овие привилегирани информации, тоа е многу лош знак.

Според д-р Кук:

Никогаш, никогаш, под никакви околности немате право да ја солите раната на вашиот партнер само затоа што сте повредени. Штом некој ќе ви ги покаже своите борбени рани и намерно ќе го повредите повеќе, тешко е да го вратите тоа ниво на доверба.