Комуникацијата е нешто без што не можеме затоа што како суштества сме предодредени за интеракција со другите.

Комуникацијата е особено важна на работното место, кога не е само важно тоа што ќе го кажете, туку и начинот на којшто тоа го правите, мимиките, гестовите…

Во работното опкружување сакаме да оставиме добар впечаток, да се претставиме како некој којшто има знаење, којшто е сигурен во себе и којшто е стабилен и има свое мислење на одредени теми.

Сакаме да покажеме дека сме авторитетни. За да го постигнеме тоа, својата комуникација мора да ја приспособиме и да избегнуваме одредени реченици и фрази со кои самите себе се саботираме.

Еве неколку примери кои најсликовито покажуваат колку во комуникацијата се важни нијансите:

1. Наместо „извинете што ве вознемирувам“, кажете „кога ќе имате време би сакал да поразговараме за…“.

2. Наместо „се надевам дека тоа е во ред“, кажете „благодарам што ќе го разгледате мојот предлог“.

3. Наместо „можеби грешам“, кажете „тоа што знам е дека…“.

4. Наместо „само сакав тоа да го споделам со вас“, кажете „ќе го споделам тоа со вас…“

5. Наместо „дали ова ви има смисла?“, кажете „како ви изгледа ова?“.

ИЗВОРРаботник.мк
претходниот член,Во Македонија и кафето поскапе за 18%
Следната статијаРеченици кои во врската ги изговара само партнер кој ве презира

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде