Зошто мислиме дека сме повикани и повикани да споредиме нечие тело со нашето и да коментираме за нечиј изглед?

„Така се обидуваме да се дружиме“, вели Филипа Дидрихс, професорка по психологија на Универзитетот на Западна Англија во Бристол.

  • Жените сакаат да зборуваат за изгледот

Истражувањата покажуваат дека со вклучување во ваков разговор, жените се чувствуваат како да имаат нешто заедничко една со друга, бидејќи општеството посветува големо внимание на нашиот изглед.

Речиси во сите општества, тенкоста стана крајна цел кога станува збор за убавина, успех и среќа. Ваквиот начин на размислување „ветува“ дека во сите нас постои слаба личност која само треба да се извади на површина.