Многу лесно може да оставите лош прв впечаток, а тоа може да се случи поради несигурност или недостаток на самодоверба. Нашиот говор на тело, тонот и способноста на слушање влијаат на тоа како другите ги развиваат своите почетни мисли за нас.

Новинар и тренер на јавен говор, Селест Хедли, поминала години проучувајќи како успешните луѓе комуницираат.

Во продолжение прочитајте четири работи кои луѓето кои оставаат добар прв впечаток никогаш не ги прават, па дури ни кога се нервозни:

Никогаш не се фокусираат само на себе

Една од најчестите грешки во брзање е да зборуваме за себе. Тоа е разбирливо – сакаме да ја импресионираме другата личност, па зборуваме за нашите достигнувања, интересирања и искуства.

На пример, имав луѓе кои погрешно го изговараат моето име поради тоа што не обрнаа внимание првиот пат или пак ми поставуваа прашања на кои веќе сум одговорила, забележала таа.

Најдобрите комуникатори сметаат дека е важно да слушнат што другата личност зборува, наместо целото внимание да го насочат кон себе.

Никогаш не се обидуваат да бидат забавни

Додека реално некого не го запознаете, невозможно е да предвидите дали вашите шеги ќе предизвикаат насмевка или едноставно ќе пропаднат.

Тоа не значи дека не треба да се обидете да бидете смешни. Хуморот може да биде одлично средство за ублажување на напнатоста или ослободување од напнатоста. Користењето позитивен хумор е клучно.

Никогаш не се поврзувајте без подготовка

Ова особено е важно доколку знаете дека се состанувате со важна личност, како што е извршен директор или пак нов шеф.

Доколку одите на настан и можете однапред да ја видите листата на учесници, идентификувајте неколку луѓе кои сакате да ги запознаете, подгответе се да одите понатаму од прашалните разговори и персонализирајте ја интеракцијата.

Потоа осмислете прашања кои се единствени за нивното искуство или пак нешто што вас ќе ве поврзе. Можеби имате конкретно прашање за нивната област или пак сте обожавател на книги кои тие ги напишале.

Никогаш не очекувајте го најлошото

Во општествените интеракции лесно е да се предвиди потенцијалната предност. Не треба да се оптоварувате со сите работи кои можат да тргнат наопаку.

Средбата со луѓето првпат може да биде малку непријатна и може да погрешите. Но, доколку очекувате совршена изведба, помалку е веројатно дека претерано ќе размислувате на своите зборови.

ИЗВОРСупермен точка
претходниот член,Новогодишно патување за само 1500 денари
Следната статијаКум и старосват: Традициски форми на договорени бракови кои постојат и денеска