Зумбулите се едни од омилените пролетни растенија, цветаат во прекрасни сина, бела и розова и други бои и најавуваат долги, топли и сончеви денови. Имаат импресивни, прекрасни миризливи цветови и ѕвончеста форма и без разлика дали ги одгледувате во градината или во затворена просторијата, тие апсолутно го разубавуваат просторот.

Како дел од семејството на кринови, овие садници се повеќегодишни растенија кои цветаат на пролет и можат да ја красат вашата градина со години. Без разлика дали сте почетник градинар или веќе искусен експерт за растенија, грижата и грижата за ова повеќегодишно растение носи навистина вредна награда.

Експертите за цвеќе се согласуваат дека зумбулот е одличен избор за растението бидејќи носи убавина и мирис во секој простор. Откако ќе никне, зумбулот ќе ви овозможи да уживате во мирисот и спектарот на прекрасни бои, исто како сјајниот цвет што можете да го исечете и да го ставите во вазна.

Што треба да знаете за зумбулите?

Правилната температура и вистинската количина на вода се многу важни елементи за одгледување на зумбули.

Овозможувањето на светло за да растат во ладни и темни услови е апсолутно клучно вели Ендрју Гаумонд, ботаничар.

Потоа, кога ќе бидат подготвени за садење, сончевата светлина е најважна за зумбул. Бидејќи прекумерното наводнување на зумбулите може брзо да убие внатре или надвор, садот за садење со доволно дренажа е исто така клучен услов. Во спротивно, почвата станува премногу влажна и матна за ова растение да преживее.