Верниците ја минуваат страсната недела во строг пост, молитва и покајание со цел физички и духовно да се подготват за Велигден.
  • Обичаи за време на Страсната седмица

Великиот пост започна на 2 март и е најдолгиот од четирите пости. Трае 48 дена и е најстрог пост во годината кога најчесто се пости на вода.

Оваа недела се карактеризира со строг пост на вода, се јаде само леб, сол и овошје, а Велики петок и Велика сабота се целосно без храна.

Се верува дека на овој ден треба да се покаете ако мислите дека има причина за тоа, а особено ако некогаш сте изневериле некого. Треба да внимавате и на децата, бидејќи денеска е и празник на братска и сестринска љубов.

  • Страстен понеделник

Во Велики понеделник започнува седмата недела од Великиот пост. Според црковното предание, оваа недела беше наречена Голема затоа што Исус Христос направи големи дела оваа недела.

Интересно е што ова име доаѓа од тоа што според народните преданија во источна Србија и Лесковачка Морава оваа недела сопружниците се воздржуваат од брачни обврски. Денеска е работен ден бидејќи се прават подготовки за најголемиот празник Велигден.

  • Страствен или лежечки вторник

На овој ден строго се почитувал постот, што значело дека еднаш во денот се вкусувало нешто многу ситно, како вода или кафе. Карактеристично е што песната не се слуша поради страдањата на Исус на Велики петок.

  • Голема среда

Ова е последниот работен ден во неделата, а во некои делови на Велика среда се бојадисуваат јајца.

  • Велики четврток

Овој ден е целосно посветен на земјоделството. Секаква работа е забранета освен сеење лубеници. Се веруваше дека лубениците, доколку се посеат на овој ден, ќе бидат напреднати.

  • Добар Петок

Според Евангелието, страдањето на Исус Христос се случило на Велики петок. Овој ден подразбира најстрог пост, а претежно верниците бојадисуваат јајца.