Овој тип на меморија, наречена работна меморија (некои истражувачи го користат терминот работна меморија и ја разликуваат од краткорочната меморија, иако двата поима релативно се преклопуваат), е она што им овозможува на луѓето привремено да запомнат и да манипулираат со информациите за краток временски период. 

На пример, користиме работна меморија кога бараме нечиј телефонски број, кога некој ни го диктира, накратко се сеќаваме на редоследот на броевите за да ги напишеме. Или кога бараме некого за насоки до ресторан, а потоа ги следиме упатствата исто како што возиме до тоа место.

Новото дело претставува „фундаментален чекор напред“ во проучувањето на работната меморија, изјави за Live Science Дерек Ни, доцент по психологија и невронаука на Државниот универзитет во Флорида.

Со децении, научниците се прашуваа како и каде мозокот ги кодира минливите спомени.

Една теорија сугерира дека работната меморија се потпира на посебни „продавници“ во мозокот, одвоени од местото каде што мозокот ги обработува дојдовните сензорни информации од очите или носот.

Но, друга теорија сугерира дека „нема такви специјални складишта“, рече Ни. Според оваа теорија, истите мозочни ќелии се осветлуваат кога првпат ќе прочитате телефонски број како и кога го повторувате тој број одново и одново во вашата работна меморија.

Една нова студија, објавена на 7 април во научното списание Neuron, ги предизвикува двете теории.

Наместо да размислува за тоа што се случува за време на набљудувањето или да се потпира на специјални складишта за меморија, работната меморија се чини дека оди чекор подалеку од собирањето сетилни информации; ги извлекува само најрелевантните сензорни информации од околината и потоа ги сумира тие информации во релативно едноставен код.

Со децении, имаше сигнали дека она што го складираме (работната меморија) може да се разликува од она што го набљудуваме, рече коавторот на студијата Клејтон Кертис, професор по психологија и невронаука на Универзитетот во Њујорк.

За да ги решат мистериите на работната меморија, Кертис и коавторот Џуна Квак, докторант на Универзитетот во Њујорк, користеле техника за скенирање на мозокот наречена функционална магнетна резонанца (fMRI).

Овој метод ги мери промените во протокот на крв во различни делови на мозокот. Активните мозочни клетки бараат повеќе енергија и кислород, така што fMRI ја мери активноста на мозочните клетки.

Тимот ги скенирал мозоците на девет доброволци додека извршувале задача што барала од нив да ја „вклучат“ работната меморија. Задачата ја извршија и двајцата автори на студијата.

Во едно од испитувањата, учесниците набљудуваа круг составен од коси црти на екранот, приближно четири секунди. Графиките потоа ќе исчезнат, а 12 секунди подоцна од учесниците било побарано да се потсетат на аглите на коси црти.

За време на вториот тест, учесниците забележаа облак од подвижни точки кои се движат во иста насока. Подоцна од нив беше побарано да се потсетат на точниот агол на движење на точкастиот облак.

Предвидувавме дека учесниците ќе го прекодираат сложениот стимул во нешто поедноставно и порелевантно, изјави Кертис за Live Science.

Од учесниците беше побарано само да обрнат внимание на тоа како косите линии или аголот на движење на облаците се ориентирани од точките, така што истражувачите претпоставуваа дека мозокот на субјектите ќе забележи само специфични атрибути на графиката.

Кога тимот ги анализирал податоците добиени со скенирање на мозокот, токму тоа го откриле.

Истражувачите користеле компјутерско моделирање за мапирање на сложената мозочна активност, создавајќи еден вид топографска карта што ги претставува врвовите и долините на активност во различни групи мозочни клетки.

Мозочните клетки кои обработуваат визуелни податоци имаат специфично „приемно поле“. Со други зборови, тоа значи дека тие се активираат како одговор на дразби кои се појавуваат во одредена зона на видното поле на една личност.

Тимот ги зеде предвид овие полиња во нивните модели, што им помогна да разберат како мозочната активност на испитаниците е поврзана со она што го забележале на екранот за време на задачата.

Оваа анализа откри дека, наместо да ги зачува сите фини детали од графиката, мозокот ги складира само релевантните информации потребни за задачата. Кога се гледаше на топографските карти, мозочната активност што се користеше за складирање на овие информации изгледаше како едноставна, права линија.

Аголот на линијата би одговарал на ориентацијата на решетката или аголот на движење на точките облаци, во зависност од тоа која графика им била прикажана на учесниците.

Овие шеми на мозочна активност слични на линии се појавија во визуелниот кортекс, каде што мозокот прима и обработува визуелни информации; и во париеталниот кортекс, клучен регион за обработка и складирање на меморијата. Клучниот факт што го добија научниците е дека мозокот не користел линии за прикажување слики.

Ограничувањето на студијата лежи во фактот дека тимот користел многу поедноставена графика, која не мора да ја одразува визуелната сложеност на реалниот свет, истакна Ни.

Ова ограничување се протега на многу студии за работната меморија.

RAM меморијата во суштина делува како мост помеѓу перцепцијата (кога читаме телефонски број) и дејството (кога го бираме тој број).

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Прирачник за страстната недела: Кога се бојадисуваат јајца и кога е најстрогиот пост?
Следната статијаСовет од ароматерапевти: За подобар сон внесете цвеќе со собата

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде