Геометриските гравури пронајдени на старо-вавилонскиот таблет принудуваат на преоценување на другите глинени табли од таа ера, а австралискиот научник вели дека тоа покажува дека „општеството достигнало одредено ниво на математичка софистицираност“. Фотографија: UNSW Сиднеј
Стариот вавилонски таблет најверојатно се користел за премерување, тој содржи питагорини тројки најмалку 1.000 години пред Питагора.

Австралиски математичар откри што може да биде најстариот познат пример за применета геометрија, на вавилонска глинена плоча стара 3.700 години.

Позната како Si.427, таблетот носи план за мерење на границите на некои земјишта.

Плочата датира од Стариот Вавилонски период помеѓу 1900 и 1600 година пр.н.е. и била откриена кон крајот на 19 век во денешен Ирак. Тој беше сместен во археолошкиот музеј во Истанбул пред д -р Даниел Менсфилд од Универзитетот во Нов Јужен Велс да го пронајде.

Менсфилд и Норман Вилдбергер, вонреден професор на UNSW, претходно идентификуваа друга вавилонска таблета како содржи најстарата и најточна тригонометриска табела во светот. Во тоа време, тие претпоставуваа дека таблетот најверојатно имал практична употреба, веројатно во геодетски или градежни работи.

Таблетот, Plimpton 322, опиша триаголници под прав агол користејќи питагорски тројки: три цели броеви во кои збирот на квадратите на првите два е еднаков на квадратот на третиот-на пример, 3(квадрат) + 4(квадрат) = 5(квадрат).

Вие не случајно смислувате тригонометрија, обично правите нешто практично, рече Менсфилд.

Плимптон 322 го поттикна да пронајде други таблети од истиот период што содржеа тројки од Питагора, на крајот го доведе до Си 427.

Si.427 е за парче земја што се продава, рече Менсфилд. Со клинесто писмо, со карактеристичните вдлабнатини во форма на клин, таблетот опишува поле што содржи мочурливи области, како и гумно и блиската кула.

Античката глинена плоча била изгравирана со игла за да се опише поле што содржи мочурливи области, како и гумно и кула во близина. Фотографија: UNSW Сиднеј

Според Менсфилд, правоаголниците што го прикажуваат полето имаат спротивни страни со еднаква должина, што укажува на тоа дека геодетите од тој временски период смислиле начин да создадат нормални линии попрецизно отколку порано.

Слично како и ние денес, имате приватни лица кои се обидуваат да откријат каде се нивните граници, и геодетот излегува, но наместо да користат парче ГПС -опрема, тие користат тројки од Питагора.

Иако Плимптон 322 и Си.427 користат двојки од Питагора, тие му претходеле на грчкиот математичар Питагора повеќе од 1.000 години.

Откако ќе разберете што се питагорски тројки, вашето општество достигна одредено ниво на математичка софистицираност, рече Менсфилд.

Si.427 содржи три питагорски тројки: 3, 4, 5; 8, 15, 17; и 5, 12, 13.

Вавилонците користеа основен систем за броеви 60 – сличен на начинот на кој го чуваме времето денес – што ја отежнува работата со прости броеви поголеми од пет.

Si.427, опишан во студија во списанието „Фондации на науката“, датира од периодот на зголемена сопственост на приватно земјиште. „Сега кога знаеме каков проблем решаваа Вавилонците, тоа ги обојува сите математички табли од овој период“, рече Менсфилд. „Гледате дека математиката се развива за да одговори на потребите на тоа време“.

Едно нешто што го збунува Менсфилд за Si.427 е сексуалниот број „25:29“ – сличен на 25 минути и 29 секунди – кој е врежан со голем фонт на задната страна на таблетот.

Дали е тоа дел од пресметката што ја извршија? Дали е тоа област на која с yet уште не сум сретнал? Дали е тоа мерење на нешто? “ тој рече. „Навистина ми е досадно, бидејќи има толку многу за таблетот што го разбирам. Се откажав од обидот да разберам што е тоа.

ИЗВОРThe Guardian
претходниот член,Урмите се вистинско богатство за нашето здравје
Следната статијаЕве зошто посегнуваме по алкохолен пијалок по доживеан стрес?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде