На 5 декември 1952 година, во Лондон осамна чисто зимско утро. Температурите беа екстремно ниски, па жителите на британската престолнина наполнија котли со јаглен за да ги загреат своите домови. Како одминуваше денот, сè повеќе густа и магла се надвисна над градот. Таа се спушташе се додека не ги проголта катедралата Свети Павле, Биг Бен и Лондонскиот мост.

И таа остана таму.

За само неколку часа густата магла доби жолтеникава нијанса поради саѓи што излегуваа од илјадници оџаци од лондонските домаќинства, фабрики и огромен број автомобили.

Ова не ги вознемируваше Британците во нивниот секојдневен живот – тие отидоа на работа, на училиште, продолжија со своите вообичаени активности, припишувајќи ја маглата на типичните островски зими.

Сепак, 24 часа подоцна беше јасно дека нешто необично се случува.

За лондончаните, смогот не беше новина дури и во 1950-тите, бидејќи маглата во комбинација со чад во оваа преполна метропола беше и очекувана и честа.

Сепак, поради комбинација на околности – од кои ниска температура, висок притисок на воздух, висока влажност и целосно отсуство на ветер – ова натрупано загадување на воздухот брзо се згусна и се претвори во нешто што жителите на британската престолнина претходно не го наидоа. Поради инверзијата на температурата, чадот од сулфур не можеше да се крене, па Лондон го проголта маса честички на сулфур која се протегаше околу триесетина километри.

Како што подоцна раскажуваа жителите на овој град, тие не можеа да ги видат своите стапала додека шетаа, мирисот на расипани јајца се ширеше по улиците, децата не одеа на училиште, грабежи и кражби се случуваа на секој чекор, а крадците исчезнаа во маглата за само два дена.

Фудбалските натпревари беа откажани, единствениот сообраќај што работеше без никакви проблеми беше подземјето, а кондуктерите одеа со фенери пред ретките двокатни палуби и го осветлуваа преминот за возачите. Многумина се откажаа од возењето и ги оставија своите автомобили на сред улица. Оние кои се осмелуваа да одат по улицата се враќаа дома со црни лица и ноздри, а фасадите на лондонските згради беа покриени со саѓи.

Сепак, ќе беше добро ако тоа беа единствените последици од петдневниот феномен подоцна наречен Голем лондонски смог. Ефектот што го имаше врз здравјето на жителите на овој град беше неверојатен – заклучно со 8 декември, починаа дури 4.000 луѓе, а повеќе од 100.000 се разболеа.

Најновите истражувања покажаа дека последиците биле уште посилни, а во 2004 година Енвирол Здравствена перспектива објави труд во кој експерти од повеќе универзитети наведоа дека во следните месеци други 6.000 луѓе починале како резултат на Големиот Смог.

Се разбира, ефектите не ги чувствуваа само луѓето: голем број птици беа убиени со удари додека летаа, а толку многу животни се задушија што одгледувачите на добиток си направија свои маски за гас од вреќи потопени во виски за да ги заштитат.

Пред неколку години, меѓународен тим научници се обиде да го реконструира Големиот смог од 1952. Експертите од Кина, САД и Велика Британија се обидоа да ја „направат“ оваа мешавина на гасови со цел да ја споредат со атмосферските услови снимени во Пекинг. ану Отсекогаш се верувало дека Големиот смог е предизвикан од сулфур диоксид емитиран од неквалитетен јаглен, но не беше јасно како се претвори во сулфурна киселина.

„Нашите резултати покажаа дека овој процес беше олеснет од азот диоксид, што е уште еден производ на согорување на јаглен“, рече авторот на оваа студија, Ренџи Ханг, кој додаде дека киселинските честички последователно ја инхибираат оваа трансформација.

Друг клучен аспект во претворањето на сулфур диоксидот во сулфат е тоа што формира киселински честички, кои подоцна го инхибираат овој процес. Природната магла содржела поголеми честички, со големина од околу неколку десетици микрометри, а добиената киселина била доволно разредена. Испарувањето на овие честички остави зад себе помали честички од кисела магла што го покриваа градот.

На деветтиот ден од декември 1952 година, петти ден од смокот, смагот се зголеми, видливоста се зголеми се додека облак од отровни честички конечно не се издигна над градот.

Болниците беа полни со луѓе кои беа хоспитализирани поради пневмонија и бронхитис, а беа пронајдени и голем број задушени животни. Само неколку недели подоцна, се појавија првите податоци за тоа колку штета предизвика Големиот смог на Лондон и неговите жители.

Сепак, неговиот ефект е многу подолготраен, па се верува дека вкупниот број на смртни случаи што се случиле како резултат на овој феномен надмина 12.000.

По настаните од 1952 година, веќе не беше можно да се негира загадувањето на воздухот во една од најголемите светски метрополи. Затоа беше донесен Законот за чист воздух четири години подоцна, со кој се забранува употреба на јаглен за греење и се утврдуваат зоните без чад во градот.

Иако периодот на транзиција траеше бидејќи промената се одвиваше постепено, усвојувањето на овој закон се смета за еден од најважните настани во историјата на борбата за заштита на животната средина во Европа.

Сличен феномен беше повторен, сепак, во декември 1962 година, кога Лондон беше обвиен со густ смог три дена.