Жителите на Москва, кои веќе започнаа да се вакцинираат со руската вакцина против круната „Спутник V“, добиваат упатства за пациентите, како и потврда за извршената имунизација.

Упатствата содржат список на симптоми што можат да се појават по вакцинирањето, како и совети за тоа како да се постапува во секој од овие случаи.

Во упатствата, за кои дописникот на Спутник имаше увид, се вели дека секоја десетта личност, вакцинирана со вакцината „Спутник V“, може да почувствува слабост или гадење.

Во повеќето случаи, вакцинацијата е добро толерирана. Ако се појави физичка слабост, нема причина да се грижите – тоа е нормална индивидуална реакција на организмот и еден од знаците на формирање на имунитет.

Оние кои доживуваат слабост, општ замор и гадење по вакцинирањето, се препорачува да ја намалат физичката активност и да одморат повеќе.

Исто така, се посочува дека 5,7 проценти од вакцинираните може да доживеат болки во коските, треперења, главоболки или температура повисока од 37 степени.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде